Jesenja ishrana za zdravo telo i jak imunitet

Autor:

06.09.2016 15:01

Foto:

Foto:



Jesen je godišnje doba koje vole sve generacije zbog obilja ukusnih i zrelih plodova koji se svakodnevno nađu na trpezi.

Jak imunitet i vitko telo

Zbog obilja minerala i vitamina u svom sastavu voće i povrće treba uvrstiti u redovan meni, jer se na taj način jača imunitet i priprema organizam za hladan period koji sledi.

U ishrani tokom jeseni savetuje se plavi patlidžan, boranija, crni i beli luk, karfiol, keleraba, celer, cvekla, ren, šargarepa, krastavci. Obareno ili kuvano zeleno povrće poput tikvica, kelja, brokolija, spanaća možete servirati preliveno sokom od limuna i nerafinisanim maslinovim, lanenim ili bundevinim uljem. Dodajte jednu supenu kašiku svežeg začinskog bilja na obrok.

Sve vrste voća, a pre svega sočni plodovi koji imaju manju energetsku vrednost i niži glikemijski indeks, u prednosti su nad koštunjavim voćem (orah, pistaći, kikiriki).

Voda, sok i čajevi su obavezni

Da biste bili jači od gripa i prehlade, pored balansirane ishrane važno je i koliko tečnosti pijete tokom dana. Konzumirajte sveže ceđene sokove od voća i povrća, bez dodatka šećera. Osim što će vas okrepiti, pomoći će vam i u čišćenju organizma od toksina. Prijaće vam ako u čašu vode nacedite nekoliko kapi limuna i narendate malo đumbira. Ovaj napitak će blagotvorno delovati na vaše telo i kožu, i ubrzaće topljenje masnoća u predelu stomaka. Tokom dana pijte bar litar i po negazirane vode i smanjite konzumaciju napitaka sa većim procentom alkohola i veštačkih zaslađivača. Umesto kafe, radije popijte zeleni čaj sa limunom. Dve šolje čaja od koprive dnevno ojačaće bubrege i imuni sistem.

Sačuvati snagu prirode

Savremena tehnologija i obrada hrane kao što je zamrzavanje, konzerviranje, rafinisanje i kuvanje, na mnoge namirnice ostavlja dubok trag. Prilikom sušenja ili smrzavanja većina gubi hranljivu vrednost i vitaminski sadržaj, pogotovo vitamin C.  Poznato je koliko je upravo taj vitamin značajan za odbrambene snage organizma i vitalnost kože lica i tela. Izbacite iz upotrebe hranu koja poseduje aditive i veštačke boje. Jedite namirnice sa manje soli i one koje u sastavu nemaju bele rafinisane šećere.

Važna je kombinacija

Izbor namirnica, količina i način pripreme mora se usaglasiti sa godinama starosti, telesnom težinom, polom i fiziološkim stanjem. Jako je važno kako ćete iskombinovati namirnice za obrok. Loše kombinovana hrana vari se do osam sati duže, pri čemu truli u želucu, a telo istovremeno troši neverovatnu količinu energije. Posledica je stvaranje toksičnih materija koje izazivaju želudačne i digestivne tegobe kao što je bol u gornjem delu stomaka, nadimanje, stvaranje prevelike količine gasova (meteorizam), kiselo podrigivanje, a neretko i opstipaciju (zatvor). Hranljivi sastojci koji su postojali u hrani zapravo su nestali.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading