Idealna za leto i plažu: “Vodena” dijeta topi salo za samo 14 dana!


U vrelim letnjim danima, najviše nam prija lagana hrana koja sadrži dosta vode i osvežava i hidrira naše telo! Otkrićemo vam tajnu… Uz ishranu baziranu na ovakvim namirnicama možete brzo da smršate, istopite salo sa stomaka i zauvek sačuvate vitku liniju!

Dijetu koja će vam pomoći da smršate i do pet kilograma za smo dve nedelje osmislila je dr Melisa Heršberg, kanadski stručnjak u oblasti preventivne medicine. Ono što ovaj dijetalni plan razlikuje od ostalih jeste to što ne akcentuje podelu namirnica na proteinske, ugljenohidratne i masne. Većina dijeta se bazira na brižljivo izbalansiranom unosu ova tri važna nutrijenta. Poštujući ovo pravilo, dr Heršeberg u svojoj dijeti ipak prednost daje četvrtom nutrijentu – vodi!

Zašto voda?

Po mišljenju autorke Heršberg dijete, glavni uzrok gojenja je konzumiranje hrane koja ima mali procenat vode, kao što su na primer žitarice, suvo voće, prženi krompirići… itd. Ova hrana je kalorična, a ne pruža osećaj sitosti. S druge strane, ukoliko bismo unosili više namirnica koje sadrže veći procenat vode, kao što su riba, povrće, voće i mlečni prozvodi, uneli bismo manje kalorija u organizam, a istovremeno bismo se osećali savršeno sito i topili bismo kilograme! Osim toga, hrana koja ima dosta vode je i po obimu mnogo veća od one koja je ne sadrži, tako da bi i naše porcije bile uvećane. Eksperiment je pokazao da su ispitanici koji su bili na Heršberg dijeti jeli obroke za 25 % veće po volumenu od druge grupe koja nije bila na toj dijeti, mada su njihove porcije imale istu kalorijsku vrednost. Hrana sa velikim sadržajem vode odlično „rastvara“ šećer u krvi, što smanjuje lučenje insulina. Ovaj hormon, koji reguliše nivo šećera u krvi, takođe utiče na stvaranje masnih naslaga, a posebno onih na stomaku. Kada naše telo smanjeno luči insulin, salo počinje da se topi i to najviše baš sa stomaka!

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3   /   4
Autor: Gloria.rs/M.G.
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi