I nauka potvrdila: Ovako izgleda idealna večera


Sigurno već znate da loš san noću utiče na rad hormona koji izazivaju glad što znači da ćete sledećeg dana mnogo više jesti.

Naučne studije objavljene u Journal of Clinical Sleep Medicine kažu da loš san može biti rezultat obroka koji smo jeli prethodne večeri.

Naučnici su otkrili da kada su učesnici studije jeli hranu bogatu vlaknima, siromašnu zasićenim mastima (crveno meso i sir) i adekvatne proteine, ne samo da su uveče brzo zaspali nego su spavali čvršće, više vremena su proveli u okrepljujućem, dubokom(slow wave, Non-Rem) snu i zbog toga se osećali mnogo svežije sledećeg dana.

Oni koji su jeli masnu hranu, sa šećerima i malo vlakana, dva puta duže im je trebalo da zaspu i 16 odsto manje vremena su spavali u dubokom snu. Uticaj vlakana na san je za mene novo saznanje, kaže direktor Division of Epilepsy and Sleep na Columbija univerzitetu, doktor Karl Bazil koji je i sam prekinuo Atkinsonovu dijetu jer je osećao da visok sadržaj masti vodi do nemirnog sna.

Osim što bi trebalo da ograniče kofein, alkohol i teška jela kada se bliži odlazak na spavanje, loši spavači morali bi da pripaze i šta jedu. Izbegavanje teških i masnih jela i uzimanje više vlakana se svakako preporučuje. A kako izgleda idealno jelo? Krenite sa zdravom, dobro balansiranom, hranjivom večerom. Jedite dovoljno vlakana od celog zrna, povrća, voća i sočiva ili pasulja. I nikako ne uzimajte masna jela i šećer.

Izostavite crveno meso i napunite tanjir vlaknastim celim žitaricama, na primer sočivo ili ječam. Jedna šolja ječma ima 32 grama vlakana. Obogatite supe i salate dodajući im orašaste plodove, semenke, pasulj, grašak… To dodaje protein i vlakna, plus bogati su aminokiselinom triptofanom. Triptofan stimuliše proizvodnju serotonina i melatonina, a oba pomažu boljem snu.

Zeleno lisnato povrće nije samo puno vlakana već je i bogato magnezijumom koji smiruje. Za desert pojedite voće, umesto nečeg slatkog i nemojte ga guliti. Šta god jeli, ne jedite kasno.

Zadnji zalogaj uzmite nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Telo mora da se fokusira na noćni odmor i oporavak, a ne na probavu hrane dok spavate.

Autor: Gloria.rs
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi