Dobre bakterije – neophodne za zdravlje i lepotu


Zdrave bakterije, poznate i kao probiotici, jesu mikroorganizmi koji se nalaze u određenoj hrani i blagotvorno deluju na zdravlje. One mogu umanjiti simptome alergija, popraviti varenje, sprečiti infekcije i hronična oboljenja, ali i poboljšati ten i sprečiti pojavu bora. Ove prijateljske bakterije možemo naći u nekoliko namirnica…

Jogurt
Zdrave bakterije koje se u ovom napitku nalaze mogu da ublaže simptome dijareje kod dece, uspore rast tumora, pomognu u varenju mlečnih proizvoda kod osoba koji su alergične na laktozu i podignu nivo dobrog holesterola. 

kiseli-kupus-ThinkstockPhotos-160585242

Kiseli kupus
Poznato je da je kiseli kupus, kao i turšija, bogat vitaminom C koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta. Osim toga, ova namirnica sadrži vlakna i bakterije koje su važne za prirodnu floru u crevima. Pospešuju varenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Međutim, pošto je kiseli kupus bogat natrijumom, treba biti oprezan i ne preterivati s količinom.

Sirevi
Svi sirevi, bilo da se radi o belim ili žutim, su u manjoj ili većoj količini bogati zdravim bakterijama. Ove „prijateljice crevne flore“ nastaju tokom procesa fermentacije. Kad se radi o tvrdim, odnosno žutim sirevima, posebno se ističu gauda, čedar i švajcarski sir (međutim, zbog velike količine masti, treba dozirati porcije). Sir je bogat kalcijumom, fosforom, cinkom, vitaminima A i B12, zbog čega se smatra izuzetno zdravom namirnicom.

kombuha-caj-ThinkstockPhotos-472348108

Čaj od kombuhe
Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, pojačava imunitet, odlaže „staračke” bolesti, pa čak i sprečava pojedine vrste raka. Predstavlja kombinaciju različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i zdrave bakterije. Obnavlja crevnu floru, pomaže kod zatvora, kolitisa, zaustavlja zaraznu dijareju, a pokazao se kao odličan antibiotik u lečenju ešerije koli. Takođe, utvrđeno je da povećava imunitet, reguliše metabolizam, pritisak, šećer, i holesterol u krvi…

Kefir
Kefir, poznat i u narodu pod nazivom “eliksir mladosti”, jeste gusti mlečni napitak koji nastaje frementisanjem mleka, hmelja i specijalno odabranih kultura bakterija. Osim dobrim bakterijama, ovaj napitak je bogat i nutrijentima kao što su kalcijum, magnezijum i vitamini iz grupe B. Blagotvorno deluje na organizam, pomaže kod upale želuca, creva, dijareje i zatvora, oboljenja jetre, bubrega i žuči,aliisprečava starenje i revitalizuje organizam. Poznato je i da reguliše krvni pritisak u pozitivno utiče na maligna oboljenja.

 

 

Autor: Gloria.rs/M.G.
Foto: Guliver/Thinkstock
Podelite sa prijateljima:
Tagovi