Oprez

Mnogi pomisle da je samo prehlada: Bol u grlu otkriva tešku bolest, ako osetite ovo odmah potražite pomoć lekara

Autor:

15.12.2022 17:53

Foto:

Foto:

Bol u grlu obično je znak da smo se prehladili ili da smo negde pokupili virus, ali šta ako je u pitanju nešto treće?



Osim što se jako dugo borimo sa koronom, sa dolaskom jeseni na red dolaze i brojni virusi, kao i grip. Mnogi od nas probude se malaksali, a bol u grlu postane nepodnošljiva. Međutim, šta ako ni posle brojnih septoleta i analgetika situacija ništa nije bolja? 

Pročitajte 6 trikova da izbegnete prehladu - Zahvaljujući ovome virusi nemaju šanse

Guliver Getty Images

 

Naime, bol u grlu može da bude znak ozbiljnih stanja. Grlobolja je tada propraćena specifičnim simptomima koji ne smeju da se ignorišu. Reč je o osipu, jakim nepodnošljivim bolovima, povišenoj temperaturi i kašlju koji traje duže od deset dana. Doktorka Gabrijela Pičardo za Mondo otkriva da je tada potrebno potražiti stručnu pomoć jer opasna stanja zahtevaju hitnu interevenciju. 

Pročitajte Čelično zdravlje - Tanja Bošković poslednjih 35 godina nije imala ni kijavicu, u ovome je tajna

Photo by Luiz Rogério Nunes on Unsplash

 

- Ako vam se pojavi osip dok vas boli grlo, to bi mogao da bude znak ozbiljnije infekcije. Naime, osip na vratu i grudima koji se postepeno širi na ostatak tela može da bude znak skupine bakterijskih infekcija koje se nazivaju streptokokne infekcije. Neke od ovih infekcija nisu jako opasne, dok druge zahtevaju hitan lekarski pregled i uzimanje terapije, uglavnom antibiotika. Međutim, ako grlobolja nije povezana sa prehladom ili gripom, već je uporna i jaka, ona može da upućuje na mnogo ozbiljnije stanje poput raka grla - objasnila je doktorka Pičardo.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading