Lepota

„Zajednici zajedno“ podržava buduće roditelje: Da se nove nade rode

Autor:

21.10.2022 08:30

Foto:

Foto:

Pod sloganom “Da se nove nade rode”, kompanija NIS ove godine podržava 22 projekta u oblasti reproduktivnog zdravlja i povećanja nataliteta u 13 partnerskih gradova i opština u Srbiji.



Deca su budućnost svakog društva. Deca su nova nada u bolji život i ostvarenje snova. Ali, projekcije za period od narednih 30 godina govore da će stanovništvo Srbije biti izloženo procesu demografskog starenja. Već sada udeo mladih u populaciji je nizak i taj trend se i dalje nastavlja.

Ovaj trend nije karakterističan samo za našu zemlju, već i za većinu zemalja u Evropi. U prilog tome govore podaci da se poslednjih godina veliki broj zemalja suočava se izazovom negativnog prirodnog priraštaja. Sve je izraženiji i problem steriliteta i procenjuje se da će do 2025. godine oko 10 miliona parova voditi borbu za potomstvo.

Promo

 

 

Iako je roditeljstvo, po mišljenju mnogih, jedan od najuzbudljivijih i najlepših perioda u životu svakog pojedinca, nažalost, put do roditeljstva ponekad nije nimalo lak. I zahteva podršku celog društva, od pojedinaca do društveno odgovornih kompanija.

Zato je podrška lokalnim zajednicama u unapređenju reproduktivnog zdravlja i povećanju nataliteta logičan izbor kompanije NIS u realizaciji ovogodišnjeg ciklusa programa „Zajednici zajedno“.

U tom cilju, pod sloganom „Da se nove nade rode“, kompanija NIS će podržati realizaciju 22 projekta u 13 partnerskih gradova i opština u našoj zemlji. Odabrani projekti, čija je ukupna vrednost 118,5 miliona dinara, usmereni su na opremanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite koje će na ovaj način dobiti mogućnost da unaprede dijagnostiku i uspešnije leče naše sugrađanke, što direktno doprinosi povećanju nataliteta. Između ostalog, zdravstvene ustanove širom Srbije dobiće savremene ultrazvučne i CTG aparate, opremu za embriološke laboratorije i hirurške intervencije, ginekološke stolove i stolice namenjene i osobama sa invaliditetom, kao i inkubatore za novorođene bebe. Pored toga, podršku će dobiti i nekoliko lokalnih samouprava u cilju realizacije javnih poziva za sufinansiranje troškova parovima u procesu vantelesne oplodnje.

Promo

 

 

Ovi projekti će biti realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Pančevu, Požarevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Kanjiži, Srbobranu, Žitištu, Novom Bečeju i Velikom Gradištu. Rezultati konkursa programa „Zajednici zajedno“ objavljeni su na veb sajtu https://www.nis.rs/rezultati-zajednici-zajedno-2022/, kao i na sajtovima gradova i opština koje učestvuju u programu.

Program kompanije NIS „Zajednici zajedno“ traje već 13 uspešnih godina i za to vreme ispunio je svoj osnovni cilj – da doprinese napretku zajednice. Sada su na redu novi projekti i novi uspesi – da se nove nade rode!

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading