Bolje sprečiti nego lečiti: Moćni saveznici u borbi protiv preranog starenja kože

Autor: Gloria.rs

25.03.2022 21:00

Foto: Unplash

Foto: Unplash

Prerano starenje kože - prevencijaStarenje predstavlja prirodan proces koji očekuje svakog čoveka. No, postoje načini kojima možemo ublažiti vidljive simptome starenja na koži, a antioksidansi pravi su saveznici u toj borbi.

Pružite ih svog organizmu u dovoljnoj količini i uverite se na svom primeru da je moguće zadržati mladolikost što duže.

Gotovo sve pripadnice lepšeg pola žele da proces starenja bitno uspore, a uz pravilnu negu i proizvode to je i te kako moguće.

Na red dolazi i pitanje koji antioksidanti su najbolji. Iako ih ima na desetine koji su se pokazali kao fantastični za negu kože, postoji nekoliko njih koji se naročito ističu.

Pročitajte Dvostruko čišćenje lica ključ je zdrave kože: OVAJ proizvod ne pomaže!

Photo by Shiny Diamond from Pexels

 

Vitamin E

Vitamin E poznat je i kao tokoferol ili tokotrienoli i jedan je od najpoznatijih antioksidanata. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i postoji u prirodnim i sintetičkim oblicima - oba oblika su dobra, ali blaga prednost se ipak daje prirodnim jer snažniji i imaju dugotrajniji efekat.

Ovaj antioksidans deluje na više načina u cilju zaštite i odbrane kože od spoljašnjih elemenata koji mogu negativno da utiču na nju. Baš zato se vitamin E gotovo uvek nalazi u kremama za sunčanje kako bi smanjio stres uzrokovan izlaganju štetnom UV zračenju.

Vitamin E je savršeni par sa vitaminom C, pa su tako serumi i anti-age kreme sa ova dva vitamina dvostruko korisni za kožu.

Mareefe / Pexels.com

 

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) moćan je antioksidans najpoznatiji po svom efektu na regulisanje finih linija, bora, umornog tena i neujednačenog tona kože. Jednom rečju, vitamin C je najvažniji antioksidans kada govorimo o očuvanju mladolikog izgleda kože.

Kada se primenjuje lokalno, vitamin C čuva elastičnost kože tako da ona izgleda čvršće i glatkije. S obzirom na to da ujednačava ten, vitamin C takođe čini kožu vidljivo blistavijom i mlađom. Ovaj antioksidans umiruje kožu i doprinosi hidrataciji, a u vašim proizvodima za negu bi trebalo da se nađe u koncentracijama od 0,5% do 20%.

Unplash

 

Resveratrol

Resveratrol je moćan polifenolni antioksidans koji se nalazi u crvenom grožđu, crvenom vinu, orasima i voću kao što su borovnice i brusnice. Nov je u ovoj temi, ali već dokazano dobro utiče na izgled kože.

Kada se primenjuje lokalno, odličan je u zaštiti barijere kože, čini ten svetlijim, blistavijim, svežijim i odmornijim; umiruje kožu te smanjuje crvenilo.

Retinol

Retinol (tehnički izraz za vitamin A) ima dugogodišnju reputaciju jednog od najneobičnijih sastojaka za kožu, ali i najefikasnijih za skoro svaki problem sa kožom koji se može zamisliti.

Ovaj antioksidans poboljšava otpornost kože, što doprinosi njenom opštem stanju - koža je zdrava, zategnuta, mladolika, sa vidljivo manjim finim linijama i borama, ten je ujednačen, pore sužene, te sve površinske "nesavršenosti" umanjene.

Photo by David Mao on Unsplash

 

Zeleni čaj

Zelenom čaju nije mesto samo u vašoj šolji - već i u proizvodima za negu. Kada se primenjuje lokalno, zeleni čaj je ozbiljan saveznik u borbi protiv starenja kože zahvaljujući epigalokatehin-3 galatu koji pomaže u odbrani kože od negativnih spoljašnjih faktora. Zeleni čaj takođe ima izrazito umirujuće dejstvo, što ga čini odličnim sastojkom za vidljivo umirivanje crvenila.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading