Pojavio se omikron stelt: Kako da prepoznate novi soj virusa

Autor:

04.02.2022 17:37

Foto:

Foto:

Omikron stelt, novi podsoj omikrona, pojavio se u regionu



Podvarijnta omikron soja sa oznakom BA2, tzv. stelt iliti "nevidljivi", zabeležen je u Hrvatskoj i Sloveniji, a epidemiolozi predviđaju da će doći i kod nas.

Koliko je opasan?

Pročitajte i Zarazili ste se omikronom - da li treba da primite buster?

Gloria Arhiva

 

Prema informacijama koje nam dolaze iz nekih zemalja, zarazniji je do dva puta od prvobitne varijante omikrona, a simptomi zaražavanja novom varijantom virusa su skoro identični simptomima omikrona

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović kaže da pažnju treba usmeriti poštovanje epidemioloških mera.

- Sada imamo informaciju da je podvarijanta omikrona u Hrvatskoj, pa dobro, možemo je otkriti i mi ovde, i tu nema ničeg spornog. Problem je što nema jasne slike o tom soju, nemaju je i oni koji su među prvima otkrili omikron soj. Nemamo ni konkretno nešto iz Velike Britanije, ni iz Švedske, niti bilo šta na osnovu čega ćemo doneti neki zaključak i reći to je tako. Moj savet je da se ne treba baviti time, nego se suzdržavati skupova, pridržavati se mera, i naravno posvetiti se vakcinaciji. To je jedini ispravan put u doba kada smo suočeni sa epidemijom, objašnjava profesor Tiodorović.

Pročitajte i Borba sa koronom u devetom mesecu trudnoće - Marija Petronijević otkriva kako se oseća

Gloria Arhiva

 

- Do sada, dokazi naših kolega u Danskoj pokazuju da, iako bi ova podvarijanta mogla brže da se širi, nema dokaza da izaziva ozbiljnije simptome. Zbog toga je važno da ostanemo mirni i da nastavimo sa postojećim merama kao što su vakcinisanje i pridržavanje socijalnog distanciranja, maski i lokalnih smernica - rekao je profesor Sešadri Vasan, istraživač vakcine protiv kovida iz Australijske agencije za nauku, CSIRO.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading