Osteoporoza: Kako sprečiti neželjene efekte

Autor:

31.01.2022 14:30

Foto:

Foto:

Preventivne mere protiv osteoporoze predstavljaju metode koje će Vam znatno olakšati ili potpuno ukloniti simptome pomenutog stanja.



Kako starimo, raste i strah od nastanka osteoporoze koja slabi kosti i čini ih podložnim prelomima. Osteoporozu je lakše sprečiti nego lečiti, pa je potrebno na vreme telu obezbediti potrebnu količinu minerala kao što su kalcijum i fosfor, jer oni kosti čine čvrstim i gustim. Vitamin D takođe ima značajnu ulogu u prevenciji nastanka osteoporoze jer je neophodan za apsorpciju kalcijuma iz hrane i ugradnju u kosti.

Na kvalitet kostiju povoljno utiče i magnezijum, kalijum i lizin. Namirnice koje sadrže lizin su soja, grašak, mleko, sir i sočivo. Kosti postupno povećavaju gustinu do 30 godine života, kada dostižu  maksimum. Nakon toga, kako starimo, gustina opada s godinama. Ako telo nije sposobno da reguliše sadržaj minerala u kostima, gustoća kosti se smanjuje, a kosti postaju lomljivije.

Pročitajte Zarazili ste se omikronom - da li treba da primite buster?

Olenka Kotyk on Unsplash

 

Svakodnevno konzumiranje dve čaše mleka bogatog kalcijumom i vitamina D pomaže u povećanju gustine kostiju kod zdravih žena srednjih godina. Međutim, kada je prevencija u pitanju, za većinu žena potreban je kalcijum u tabletama. Preporučuje se dnevna doza od 1,5 grama kalcijuma. On se može uneti i putem hrane. Spisak namirnica koje su bogate kalcijumom je dug, ali naviše ga ima u mlačnim proizvodima, susamu, algama, kelju, bademima i brokoliju.

Fizička aktivnost povećava gustinu kostiju, poput vežbi sa opterećenjem, hodanja ili penjanja uz stepenice, dizanja tegova, što se pokazalo posebno delotvornim. Starije osobe koje se malo kreću, u svoju svakodnevnu rutinu bi trebale da uvedu šetnju. 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading