Za razliku od celulita koji ima većina žena, strije nema baš svaka. One nastaju prilikom prebrzog ili prevelikog rastezanja kože, kad se oštećuju kolagena i elastična vlakna vezivnog tkiva. Obično se javljaju tokom puberteta, kad naglo rastemo i razvijamo se, a kasnije često dolaze u paketu sa gubljenjem kilograma i trudnoćom. Mogu da nastanu na stomaku, grudima, bokovima, zadnjici i u početku imaju crveno-ljubičastu boju (striae rubra), da bi s vremenom postale sedefasto-bele (stirae alba).

Iako njihovo stopostotno “brisanje” nije moguće, danas u mnogim estetskim centrima raznim tretmanima možete smanjiti njihovu vidljivost.

Pročitajte i Festival u Kanu - poslastica za modne sladokusce!

Unsplash

 

Tu su mezoterapija, dermoroleri, karboksiterapija (u strije se ubrizgava medicinski ugljen-dioksid sa namerom da se izazove obnavljanje tkiva), hemijski pilinzi, hiruške metode i laserski tretman, koji se pokazao najefikasnijim. U zavisnosti od debljine i tipa kože, kao i vidljivosti strija, najčešće je potrebno uraditi od dva do četiri tretmana, sa razmakom od nekoliko sedmica, da bi se postigli primetni rezutati.

Žene najčešće pre odlaska na more kreću sa laserskim tretmanima. Ukoliko imate “problem” sa strijama, ali i vremena i strpljenja, postoje razni preparati koji umanjuju njihovu vidljivost, ali i brzinska, ne i dugotrajna rešenja, kao što su kreme za samopotamnjivanje, koje možete koristiti same kod kuće ili vam ih u salonima lepote može naneti stručno lice.     

Komentari (0)

Loading