Ove greške pri brijanju izazivaju crvenilo, peckanje i urastanje dlaka

Autor:

12.01.2021 10:40

Foto:

Foto:



Brijanje nogu, lica i pazuha često prati crvenilo, ranice ili folikulitis (upala dlake). Trenje između kože i žileta stvara mikrooštećenja koja čine idealno mesto za ulazak bakterija. Ako je nakon brijanja vaša koža istačkana, puna bubuljica ili vas peče i svrbi, znači da nešto ne radite kako treba.

Promenite tehniku
Nikada nemojte brijati suvu koži ili koristiti tup brijač. Gel, sapun ili krema za brijanje i vlažna koža sprečiće probleme, a podrazumeva se da koristite čisto, oštro sečivo. Nežni potezi treba da prate smer rasta dlačica, a kožu ne treba preterano pritiskati. Ako imate osetljivu kožu ili ste skloni iritacijama, brijač menjajte što češće. (Pročitaj: Posle nekoliko pranja boja kose vam izgleda očajno? Evo gde grešite)

Koristite hidratantni losion

Odmah nakon brijanja, na kožu stavite deblji sloj losiona koji će pomoći u smirivanju upale. Izbegavajte mirišljave preparate i opredelite se za one koji sadrže hranljive sastojke poput biljnih ekstrakata i vitamina. Ovlaživači poput glicerina i hijaluronske kiseline sprečiće gubljenje vode iz dubljih slojeva kože. Skvalen i ceramidi će očuvati kožnu barijeru, a kakao puter pomoći u popunjavanju praznina između ćelija.

Dermatolozi preporučuju i upotrebu gela ili kreme na bazi aloje, koja smiruje upalu i ublažava crvenilo. Za kožu sklonu ekcemima koristite preparate sa ovasom koji ima protivupalno i umirujuće dejstvo.

Brijanje nogu biće lakše ako rashladite kožu

Rashladite kožu

Ovo važi pre, tokom i nakon brijanja. Suprotno verovanju, zagrevanje kože (natapanje u vrućoj kupki) pre brijanja ne donosi ništa dobro, već otežava ceo proces. Ako posle brijanja koža počne da pecka, stavite hladni oblog (krpa nakvašena ledenom vodom) kako biste sprečili upalu.

Redovni piling
To je jedan od najboljih načina da sprečite urastanje dlaka i probleme pri brijanju. Koristite proizvode na bazi glikolne ili salicilne kiseline koje su hidratantne, ali ne i agresivne. (Pročitaj: Koža u menopauzi zahteva dodatnu hidrataciju, evo kako da je negujete)

Lana Dedić

Autor