Ne dozvolite da vam nedostatak ovog minerala uspori metabolizam!

Autor:

19.01.2021 17:00

Foto:

Foto:



Hladan period karakteriše manja fizička aktivnost i češće uživanje u kaloričnoj hrani. Međutim, mnogima se dešava da iako vode računa o ishrani i redovno treniraju, rezultati dijete jednostavno izostanu. Do toga može doći i zato što organizmu nedostaje jod, mineral koji utiče na metabolizam. (Pročitaj: Ovo su znaci moždanog udara i alarm da odmah pozovete hitnu pomoć)

Jod je neophodan za pravilan rad štitne žlezde, koja zbog hormona koje luči kontroliše brojne procese u organizmu. Hormoni štitne žlezde utiču na telesnu temperaturu, razgradnju glukoze, brzinu srčane radnje i rad nervnog sistema. Nepravilan rad tog važnog organa prenosi se na druge organe i sisteme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Strong4Me Fitness (@strong4mefit)

Iako je jod u organizmu zastupljen u veoma maloj količini, bez njega štitna žlezda ne može da funkcioniše. Na taj način, on indirektno utiče na ceo metabolizam. Zbog usporenog metabolizma, vaga pokazuje višak kilograma, a u organizmu se zadržava voda i stvara celulit. Čak i uz ograničen unos kalorija, usporen metabolizam dovešće do gomilanja masti i razvoja gojaznosti.

Jod i metabolizam

Ljudi kojima nedostaje ovaj esencijalni mineral imaju različite simptome, među kojima mogu da budu suva kosa, grčevi u mišićima, bledilo, umor, depresija, loša koncentracija. Među pokazateljima nedostatka joda je i teško podnošenje promene vremena i naglog porasta ili pada temperature vazduha. (Pročitaj: Smanjite nadutost stomaka – Promenite ovih 5 navika)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hormones I Fertility I Gut (@living_wholelistic)

Za optimalan unos joda najčešće je dovoljna pravilna i raznovrsna ishrana. S obzirom na to da ga naš organizam ne proizvodi, moramo ga svakodnevno unositi putem namirnica. Najviše joda sadrže morske alge, riba i morski plodovi, a može da se nađe i u žumancetu i mlečnim proizvodima. Umesto obične soli, za pripremu jela uvek treba koristiti jodiranu so. (Pročitaj: Neodoljive, a lake za pravljenje – Pogačice sa origanom i belim lukom)

Napornim treninzima i preteranom fizičkom aktivnošću kroz znoj se pored tečnosti izbacuju i minerali. Povećan unos potreban je ne samo sportistima, već i trudnicama i dojiljama, ali se o korišćenju suplemenata prvo moraju posavetovati sa lekarom.

Preteran unos joda može loše uticati na zdravlje, posebno na one koji imaju hipertireozu. Na povećanu koncentraciju tog minerala mogu ukazati kožni problemi (akne i osip), dijareja, mučnina praćena povraćanjem, bolovi u stomaku i povišena temperatura.

Lana Dedić

Autor