Hormoni vam otežavaju gubitak kilograma? Uz ovih 10 koraka, sve postaje mnogo lakše

Autor:

28.01.2021 10:40

Foto:

Foto:



Hormoni regulišu brojne procese u organizmu, a u velikoj meri utiču i na mršavljenje. Hormonska neravnoteža otežava borbu protiv kilograma, ali željena linija ipak nije nedostižna. Sindrom policističnih jajnika karakteriše neravnoteža reproduktivnih hormona. Pored problema sa jajnicima (problem sa razvojem i oslobađanjem jajnih ćelija), dolazi do gomilanja masnoće oko struka. Mast na stomaku smanjuje reakciju na insulin, hormon koji pomaže telu da obrađuje šećer, čineći da težina dodatno raste.

Umesto da sagoreva masti, organizam ih skladišti. Da biste to sprečili, sledite 10 saveta:
1. Prvo vežbajte, pa tek onda jedite. Vežbanje neposredno pre obroka poboljšava metabolizam. Telo tad troši dodatne zalihe glukoze, što pomaže da nivo insulina bude niži. Radite intervalni trening visokog intenziteta ili bilo koji tip kardio vežbi.

View this post on Instagram

 

A post shared by Kerri Verna (@beachyogagirl)

2. Isprobajte dijetu sa malo ugljenih hidrata i povećajte unos proteina. Žene sa sindromom policističnih jajnika često su rezistentne na insulin. Smanjivanje sadržaja ugljenih hidrata smanjuje nivo insulina, što može pomoći u gubitku težine. Jedite što više povrća bez skroba (lisnato povrće, boranija i šargarepa) i sveže voće, a izbegavajte žitarice. (Pročitaj: Da se ne iznenadite – 6 situacija u kojima kontraceptivne pilule ne deluju)

3. Fokusirajte se na veći unos vlakana koja će pomoći da duže budete siti uz manje kalorija. Osim toga, složeni ugljeni hidrati sa visokim sadržajem vlakana neće podići šećer u krvi na isti način kao što to čine prosti ugljeni hidrati.

4. Birajte zdrave masti (maslinovo ulje, avokado) umesto onih loših.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eat & Fit By Kimmich (@eat_fit_by_kimmich)

Hormoni utiču i na mršavljenje

5. Jedite više fermentisane hrane kako biste nadoknadili manjak dobrih crevnih bakterija. U jelovnik ubacite probiotike.

6. Smanjite unos kofeina. Ako ga uzimate u velikim količinama, on može ometati ovulaciju i povećati hormone stresa, što može dovesti do hormonskih poremećaja.

7. Izbacite proste šećere jer oni naglo povećavaju nivo šećera u krvi, posle čega dolazi do njegovog pada i želje za hranom. Ako žudite za nečim slatkim, pojedite voće. (Pročitaj: Smanjite nadutost stomaka – Promenite ovih 5 navika)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Les Éclaireuses Bien-Être (@leseclaireuses.bienetre)

8. Jedite dovoljno jer izgladnjivanje kasnije dovodi do prejedanja. Dugotrajno ograničenje kalorija može usporiti metabolizam i izmeniti način funkcionisanja hormona.

9. Držite stres pod kontrolom jer on povećava nivo kortizola, što je povezano sa gojenjem.

10. Razmislite o korišćenju suplemenata. Vitamin C i selen podstiču jetru da razgrađuje dodatni estrogen u telu, koji je karakterističan za žene sa sindromom policističnih jajnika. Pre korišćenja suplemenata, obavezno porazgovarajte sa svojim lekarom.

Lana Dedić

Autor