Tajna zelenog praha: Probudite svoju kožu

Autor:

03.01.2019 15:00

Foto:

Foto:



Mača čaj se u poslednje vreme sve manje koristi za razbuđivanje organizma, a sve više u industriji lepote - brojne kozmetičke kuće otkrile su blagodeti ovog zelenog praha pa ga stavljaju u kreme, tonike i maske

Poslednjih godina izuzetno popularan na instagramu zato što se lepo slika i zbog barova u Njujorku u kojima se ispija i koji se po njemu zovu, mača čaj osvojio je srca širom planete. Sa količinom kofeina identičnom onom u pola šoljice espresa, nekima je zamenio i jutarnju kafu. U Japanu se koristi i gaji odvajkada, a ono što je posebno zanimljivo jeste da se mača, odnosno mleveni listovi zelenog čaja, pokazala i kao izuzetan sastojak krema i tonika, te je žene kod kuće upotrebljavaju i za spravljanje maski.

Mača se dobija mlevenjem listova zelenog čaja, ali ne bilo kojih. Važna je oblast u kojoj se on uzgaja, kao i to da li su listovi testirani na radijaciju. Pravi se tako što se u maju, dvadesetak dana pre nego će se brati lišće, biljke zaklanjaju od sunca sve više, da bi na kraju rasle u pomračini. Zbog toga proizvode visok nivo teanina, što utiče na njihova lekovita svojstva. Listovi se beru, pa pare 15-20 sekundi i onda suše.

Kod mače su sve prednosti zelenog čaja pojačane, što znači da ona predstavlja super dozu antioksidansa i vitamina C i B, kao i minerala. Zbog velike količine kofeina ne preporučuje se više od jedne šolje dnevno, a i ostali sastojci su 30 puta jači nego oni u zelenom čaju. Bogata polifenolima, mača se koristi kod problema fleka i mrlja na koži, poboljšava celokupan ten i odlična je zaštita od UV zraka. Zahvaljujući katehinu dobra je i u borbi protiv slobodnih radikala. Kožu može da učini glatkom i sjajnom, zdravom i otpornom na sva zagađenja iz okoline. Pošto ima i antiinflamatorna svojstva, sprečava i leči zapaljenske procese, odnosno smiruje upaljenu kožu.

Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda koji je sadrže, čak i parfema i dezodoransa, od mače možete i sami praviti preparate za ulepšavanje. Dodajte kašičicu zelenog praha u bilo koji piling ili masku za lice i zasijajte. Ipak, ne zaboravite da je najbolje kad na lepoti radite iznutra, pa pre nego što nabavite proizvod koji na sebi ima oznaku “matcha”, probajte da pijete po jednu šoljicu mača čaja dnevno.

Maja Gašić

Autor