Zbogom, suva kožo: Urea - najbolji saveznik lepote u zimskom periodu

Autor:

26.01.2019 10:15

Foto:

Foto:



Urea, jedan od najboljih sastojaka u kremama, za sebe vezuje vodu, ali i vlaži, pa sprečava prevremeno starenje i pojavu bora

Jedan od najboljih sastojaka krema za suvu kožu jeste urea. Poput hijaluronske kiseline i ona se nalazi u ljudskom telu, nastaje kao završni proces metabolizma belančevina i sastavni je deo urina. Odgovorna je za proces reapsorpcije vode i za izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Praktično i brzo: Savršeno rešenje za sve one koje mrzi da skidaju šminku (foto)

Svakodnevnom razgradnjom proteina nastaje i do 30 grama uree, koja se kasnije putem mokraće izbaci. Dehidrirana i suva koža sadrži i do pedeset odsto manje uree nego zdrava, a koža onih koji boluju od dermatitisa i do 80 odsto manje. Važno je znati da se u kozmetici ne koristi urea iz urina, već ona koja se dobija sintetički.

Sintezu uree iz neorganskih prekurzora prvi je obavio Fridrih Veler davne 1828. godine i bila je to prekretnica u razvoju organske hemije, jer je prvi put pokazano da molekul nađen u živim organizmima može biti sintetisan u laboratoriji bez bioloških početnih materijala. U hemijskoj industriji poznata kao karbamid, urea predstavlja čvrsto, bezbojno organsko jedinjenje bez mirisa (mada u prisustvu vode i vodene pare ispušta amonijak koji ima jak miris). Vrlo je rastvorljiva u vodi i nije toksična.

Kako miriše zima: Savršene note za temperaturni minus

Dobrobit uree za kožu je mnogostruka. Kao humektant, supstanca koja za sebe vezuje vodu, ali i ovlaživač, ona poboljšava zaštitnu barijeru kože, ubrzava proces obnavljanja ćelija i pomaže uklanjanju mrtvih, kod upaljene kože pruža efekat lokalnog anestetika. Održava vlažnost u površinskom, rožnatom delu kože tako što kristalnom strukturom vezuje za sebe vodu, a onda je postepeno otpušta. Zato se najčešće koristi u kremama za lice i ruke, kao i za negu suvih i ispucalih stopala. Ne postoji sastojak koji će pre od uree zaceliti vaša stopala, odnosno učiniti ih nežnim i mekim.

Upotrebljava se i za lečenje dermatoza za koje je karakteristično perutanje kože, deluje na njenu elastičnost, zaceljivanje rana. U visokim koncentracijama odlično je sredstvo za piling.

Kreme i losione sa ureom mogu da koriste ljudi sa svim tipovima kože, tokom svih godišnjih doba. Ipak, zimi od dehidratacije najviše pati suva koža. Prvi znaci da ona gubi vlagu su zatezanje, iritacija i svrab, a da biste to izbegli, jednostavno koristite kremu sa ureom.

50 nijansi korektora: Rijanin dar ženama svih boja kože (foto/video)

Njen postotak u kremama varira od proizvođača do proizvođača, a najčešće su one koje sadrže pet ili deset odsto. Postoje i kreme sa oznakom “hiper urea” sa 20 i 40 odsto uree i one su uglavnom namenjene za tretiranje grubih zadebljanja kod osoba koje imaju problema sa psorijazom, ihtiozom, hroničnim ekcemom i guščjom kožom, gde ne leče, ali kontrolišu postojeće stanje bolesti.

Maja Gašić

Autor