Jača od minusa: Saveti za snažnu i zdravu kosu u zimskom periodu

Autor: Maja Gašić

11.02.2019 15:00

Foto: Izvor:Gloria magazin/Jelena Milinčić, Foto:Guliver/Getty images, Thinkstock

Foto: Izvor:Gloria magazin/Jelena Milinčić, Foto:Guliver/Getty images, ThinkstockIako zaštićena kapom, kosa je tokom hladnih meseci naelektrisana i gubi sjaj i lepršavost kako zbog vlažnog vazduha napolju, tako i suvog u zagrejanim prostorijama u kojima boravimo

Koliko god bila lepa na moru kad se ukovrdža od soli, toliko je zimi iritantno kad se kosa raščupa od vlažnog vazduha ili se naelektriše zbog nošenja stvari od vune. Divlja, neukrotiva “masa” može se lako srediti šamponima, balzamima i preparatima sa oznakom “anti-frizzy”.

Kako stres utiče na kožu?

Takođe, pomaže ako kosu perete šamponima bez sulfata, ali koji sadrže glicerin. Ukoliko je sušite fenom, ne radite to kad je skroz mokra, sačekajte da se prirodno prosuši barem 15 minuta. Pomažu i četke sa mešovitim čekinjama (kombinacijom plastike i prirodne dlake), dok one sa sintetičkom dlakom ne stvaraju naelektrisanje, lepo raščešljavaju i idealne su za gušću kosu. U torbi uvek nosite “anti-frizzy” sprej i njime naprskajte kosu kad spolja ulazite u zatvorenu prostoriju.

Tajne lepote Viktorijinog anđela: Kako Adrijana Lima uklanja podočnjake

Zaštita od kape

Mada zimi neophodna, svaka kapa uništava frizuru, a zbog nje nam se i uvek brže izmasti teme. Sjajan način da to izbegnete jeste da kosu prvo uvijete svilenim šalom ili maramom i tako sprečite naelektrisavanje i mašćenje. Ponesite kapute ili jakne sa kapuljačom, a čelo i uši od hladnoće zaštitite trakom. Potrudite se da ne izvlačite kosu napolje, sakrijte je ispod velikog šala. Da biste je zaštitili od statičkog elektriciteta, pre nego što izađete napolje stavite na nju nekoliko kapi ulja, a ponesite sa sobom i sprej za povećanje volumena i koristite ga da “osvežite” frizuru svaki put kad skinete kapu.

Novi serum na bazi voćnih kiselina: Moćni saveznik u borbi protiv bora (foto)

Neophodni ovlaživač

Baš kao i koža, kosa je zimi sklonija isušivanju i perutanju. Mada joj ne gode vlaga i hladno vreme, za nju je podjednako loš suv vazduh u prostorijama u kojima boravimo. I zato, ako želite da uvek bude sjajna i lepa, ne bi bilo loše da investirate u ovlaživač vazduha. Takođe, ukoliko spavate na pamučnoj jastučnici, zamenite je svilenom ili satenskom kako se ne biste budili sa naelektrisanom frizurom i perite kosu isključivo uveče kako biste bili sigurni da je potpuno suva ujutru.

Maja Gašić

Autor