Vežbanjem sprečite prolećni umor

Autor: Svetlana Stojaković

18.03.2019 16:18

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Guliver/ Thinkstock

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Guliver/ ThinkstockProlećni umor je osećaj pojačanog umora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja, koji se javlja početkom proleća, u martu i aprilu. Reč je o normalnom fiziološkom procesu koji se javlja kod čitave populacije, ali neki ga osećaju više, dok drugi uspešno preventiraju tu pojavu nizom različitih postupaka.

Veliko prolećno spremanje organizma

Ovo je idealno vreme da, ako već niste aktivni, izađete i počnete da se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Telesna aktivnost i boravak na vazduhu i suncu, podstaći će lučenje hormona sreće i sintezu vitamina D što će vam, uz još neke druge postupke, pomoći u borbi protiv ovog sezonskog problema.

Fizička aktivnost ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju, zbog čega se osoba oseća bolje i odmornije. Pomaže u regulaciji telesne težine i poboljšava čovekovo opšte zdravstveno stanje (fizičko, mentalno i socijalno). Takođe, pomaže u prevenciji različitih hroničnih nezaraznih bolesti (dijabetes tipa II, kardiovaskularne i neke maligne bolesti) i smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

Kako da se rešite viška oko struka: Vežbe za ravan stomak

Fizička aktivnost se preporučuje svima , a vežbanje može da se prilagodi svim starosnim grupama i zdravstvenim stanjima. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije za stepen telesne aktivnosti su 150 minuta umerene nedeljno ili 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta.

Neke od aktivnosti koje se mogu preporučiti svima su hodanje, plivanje i vožnja bicikla. Hodanje je jednostavno, ne zahteva posebne veštine i znanja, mogu da ga praktikuju osobe svih starosnih dobi i aktivnost je retko povezana s povredama.

Kad se spoje iskustvo manekenke i znanje nutricioniste: Male zdrave navike Mej Mask

Ostali saveti za borbu protiv prolećnog umora su:

- Pripazite na pravilnu ishranu.

- Jedite namirnice bogate vitaminom C.

- Birajte namirnice bogate gvožđem.

- Nađite vremena za neku od aktivnosti na otvorenom (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, planinarenje…).

- Jedite što više povrća.

- Pijte dovoljno tečnosti.

Jednostavnim vežbama do top forme

- Spavajte dovoljno.

Nakon duge i tmurne zime jedva dočekamo pojavu lepih, toplih i sunčanih dana. Ne dozvolite da vaše raspoloženje bude tmurno i mračno i da pritom ne proprati ove lepe promene u okolini.