Jednostavni trik s vodom koji troši kalorije

Autor:

17.04.2019 22:01

Foto:

Foto:



Sagorevanje više kalorija pomaže u gubljenju kilograma i održavanju zdrave težine. Vežbanje i zdrava ishrana dva su efikasna načina za postizanje uspeha, ali postoje i neuobičajeniji načini kojima možete povećati trošenje kalorija.

Jedan od njih je konzumiranje hladne vode.

Voda je najbolji napitak za gašenje žeđi i hidrataciju tela. Osim toga, voda privremeno podstiče metabolizam kod odraslih i dece s prekomernom težinom, a neke studije pokazale su da se ovaj učinak povećava ako je voda koju pijemo hladna.

Nisu čudesni, ali su korisni: Ova tri napitka koja imate u kući ubijaju kalorije

Jedna grupa istraživača došla je, naime, do zaključka da je 40 odsto ubrzanja metabolizma posledica činjenice da telo zagreva vodu na telesnu temperaturu, odnosno telo troši energiju na zagrevanje. Dve studije provedene na mlađoj populaciji pokazale su da ispijanje 500 mililitara hladne vode povećava sagorevanje kalorija za 24 do 30 odsto tokom 90 minuta vremena.

Istraživanja su pokazala i da uticaj vode na metabolizam može varirati od osobe do osobe. Zato imajte na umu da, iako su istraživanja potvrdila da ispijanje hladne vode može podstaći sagorevanje kalorija, snaga efikasnosti ipak varira od osobe do osobe.

Naravno, na kraju ćemo napomenuti da samo konzumiranje hladne vode nije dovoljno ako vam je cilj gubitak kilograma. Radi se tek o maloj pomoći.

Za ostvarenje ovog cilja ipak je potrebno smanjiti unos kalorija, kolačiće zameniti voćem, baviti se nekom fizičkom aktivnošću i učiniti sve što možete da vaša probava bude uredna.

I pritom morate piti i dovoljno vode, koja je bitan deo zdravog života nezavisno od trošenja kalorija, piše Zadovoljna.