Kako preživeti +40 u gradu: Očekuje nas novi vreli talas, a evo šta stručnjaci savetuju

Autor:

30.06.2019 13:00

Foto:

Foto:Početkom nastupajuće nedelje u Srbiji se očekuje veoma visoke temperature, i do 38 stepeni. Stručnjaci savetuju da u takvim ekstremnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečnosti, izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana, prenosi Tanjug.

- Osetljiva populacija, deca, trudnice, stari, oboleli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u letnjim mesecima - saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Među merama koje treba preduzeti je stalno rashlađivati svoj dom.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepeni Celzijusa tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike. Bitno je i izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana - od 10 do 17 časova.

- Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dela dana, što je obično između četiri i sedam sati ujutru. Boravite u hladu. Ne ostavljajte decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima - navodi "Batut".

Ukazuje se i na potrebu da se rashlađuje telo i hidrira organizam.

- Tuširajte se u rashlađenoj vodi. Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala, itd. Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja. Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce. Redovno unosite tečnost, pre svega vodu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi - savetuje "Batut", prenosi Tanjug.

Treba izbegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića.

- Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina - navodi se u saopštenju.

Još saveta na sledećoj strani...

Apel za solidarnost

Upućen je i apel da se redovno proverava kako su članovi porodice, prijatelji i susedi, koji žive sami.

Osetljivoj populaciji - deci, trudnicama i osobama starijima od 65 godina - mogla bi da zatreba pomoć tokom vrelih dana. Ako neko uzima lekove, treba proveriti sa lekarom da li ti lekovi utiču na termoregulaciju. Oni koji pate od nekog hroničnog oboljenja ili istovremeno uzimaju više različitih lekova treba da zatraže medicinski savet.

- Potražite pomoć ako osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju. Što je pre moguće pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu. Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature. Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju - savetuju iz Instituta za javno zdravlje.

Ukoliko se kod nekog od članova porodice ili ljudima kojima se ukazuje pomoć primeti topla, suva koža i buncanje, pojava grčeva i/ili nesvestica, odnosno gubitak svesti, odmah treba pozvati lekara ili hitnu pomoć.

- Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće - navodi se na listi saveta za ponašanje u vrelim danima koje je objavio Institut "Batut", a preneo Tanjug.

Maja Gašić

Autor