Smehom do zdravlja: Lekovit je, smanjuje depresiju, jača imunitet...

Autor:

10.01.2018 16:27

Foto:

Foto:



Danas je Svetski dan smeha. Ustanovio ga je Dr. Madan Kataria iz Indije, osnivač svetskog pokreta Laughter Yoga. Obeležavanje Svetskog dana smeha manifestacija je koja promoviše mir u svetu i stvaranje globalne svesti o bratstvu i prijateljstvu kroz smeh.

Svetski dan smeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje - 10. januara i 2. maja.

Šta je važnije kod skidanja kilograma – ishrana ili vežbe?

Cilj Svetskog dana smeha je podstaći ljude da se što više smeju jer će se osećati bolje, rasteretiti se stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni naučnici i lekari koji poručuju kako treba da se smejemo svakoga dana.

Kada se čovek smeje, aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu. Osim toga, smehom se "treniraju" hormoni, jer se tada proizvodi više serotonina koji nazivaju i hormonom sreće. Stručnjaci takođe tvrde da je nekoliko minuta smejanja isto kao i 15 minuta vežbanja na sobnom biciklu.

Pomozite sami sebi: Kako pobediti nervozu

Istraživanja pokazuju da se u odraslom dobu smejemo u proseku 17 puta, a najmlađi to čine blizu 300 puta dnevno. Žene se češće smeju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smejali u proseku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.