Naučnici upozoravaju: Kako holesterol utiče na tumor debelog creva

Autor: Maja Gašić

28.01.2018 10:27

Foto:

Foto:Novo istraživanje Univerziteta Kalifornija moglo bi da objasni vezu ishrane bogate holesterolom i raka debelog creva jer je na miševima utvrđeno da masne ćelije ubrzavaju podelu ćelija čime podstiču brzinu rasta tumora.

Naučnici su otkrili da povećanje nivoa holesterola kod miševa rezultira bržom deobom crevnih matičnih ćelija što omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.

Istraživanjem je na molekularnom nivou otkriven mehanizam koji se skriva iza te pojave i pomoći će razvoju novih lekova za rak debelog creva, jer će se naučnici usmeriti na potragu za lekovima koji će ometati funkcionisanje tog mehanizma.

Rezultate istraživanja naučnici s medicinskog fakulteta Kalifornijskog univerziteta objavili su u časopisu "Cell Stem Cell".

 

- Uzbuđeni smo što smo otkrili da holesterol utiče na rast matičnih ćelija u crevima, a što više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza holesterola u prehrani i raka debelog creva već dobro utvrđena, niko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga - kaže vođa studije Piter Totonoz.

Naučnici su povećali udeo holesterola u matičnim crevnim ćelijama nekih miševa uvodeći više masnoća u njihovu prehranu. Kod drugih miševa naučnici su promenili gen koji reguliše fosfolipide, glavnu vrstu masnoće u ćelijskim zidovima, što je podstaklo ćelije da same stvaraju više holesterola.

U obe grupe povećala se sposobnost deobe matičnih stanica.

S porastom nivoa holesterola kod životinja, njihove su se ćelije sve brže delile, izazivajući da se tkivo koje oblaže njihov probavni sistem širi i da se njihova creva produže. Te su promene znatno ubrzale formiranje tumora u njihovim crevima.Tim sa univerziteta u Los Anđelesu istražiće igra li molekularni put koji su otkrili sličnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora.

Maja Gašić

Autor