Koja ste vrsta "prejedača"? Izborite se s negativnim posledicama preteranog unosa hrane

Autor:

07.02.2018 11:00

Foto:

Foto:



Nauka kaže da postoje dve vrste "prejedača" - oni koji zaista osećaju potrebu za hranom i moraju da zasite glad, i oni drugi - emocionalni "prejedači" koji hranom pokušavaju da odagnaju probleme druge, "duševne" vrste. I kod jednih i drugih je problem što im mozak na vreme ne šalje informaciju da su siti i da mogu da prestanu sa unosom hrane. 

Opterećivanje želuca preteranom količinom hrane ima niz negativnih posledica - od nadutosti, zatvora, bolova u stomaku, gorušice, osećaja tromosti, niskog pritiska... Lista je podugačka, a naravno ova loša navika u finalu rezultira i gojaznošću.

Ukoliko vam je teško da se izborite sa "gladnim očima" i ne možete da se zaustavite na vreme, ili kako naš narod kaže "kad je najslađe", probajte neke tehnike koje će vam pomoći da makar ublažite negativne posledice prejedanja.

Grupa naučnika iz Nemčake je otkrila da jedna vrlo jednostavna aktivnost može da vam olakša težinu u stomaku, rastereti želudac i ubrza metabolizam. U pitanju je šetnja!

Poželjno je da malte ne odmah posle obroka odvojite makar pola sata za ovu aktivnost, a naravno, preporuka je da izađete napolje. Tempo ne treba da bude posebno brz, naprotiv. Sigurno ne želite da vam sadržaj u stomaku "poskakuje" i samim tim izazove još veću mučninu. Iskoristite lepo vreme i pravac na reku ili u neki veći park gde ćete moći i da se nadišete čistog vazduha.

Kad su u pitanju negativne posledice prejedanja, postoje i neke namirnice ili navike koje bi trebalo da izbegavate, jer samo pogoršavaju situaciju. Bilo koja vrsta alkohola, pa čak i dižestivi poput konjaka, otežavaju varenje, tvrdi nemačko društvo za probavne i metaboličke bolesti.

Naravno, ono što sigurno znate da nikako nije dobro i da ne treba da radite ukoliko želite da izbegnete nadimanje, jeste obedovanje kasno noću. Hrana koju unesemo u organizam neposredno pre spavanja, ne stigne da se "obradi" jer je naš organizam već ušao u stanje "gašenja" pred san. Ako odmah legnete, dolazi do refluksa želudačnog sadržaja u jednjak.

Maja Gašić

Autor