Kad se spoje iskustvo manekenke i znanje nutricioniste: Male zdrave navike Mej Mask

Autor: Svetlana Stojaković

21.02.2018 19:32

Foto:

Foto:Iako je na pragu sedamdesete godine, model Mej Mask svakako ne izgleda tako. Sa više od pet decenija manekenske karijere i posla kao nutricionista, baka šestoro unučića je naučila par stvari o ‘izvoru mladosti’.

Kako Mej otkriva, zdravo starenje i lepota ne zavise od restriktivne dijete, agresivnog vežbanja ili skupiih krema. Tajna je u usvajanju malih zdravih stvari u svakodnevnu rutinu. Evo nekoliko stvari koje ona radi svakoga dana.

1. Zdrava ishrana

Mej jede svu hranu dok je minimalno obrađena. Pod tim se podrazumeva voće, povrće i žitarice, kao i proteini poput jaja. Piletina i riba su povremeno prisutni, kao i ostalo meso. Puter je takođe ponekad prisutan u njenoj dijeti, jer se trudi da koristi zdrave masti poput maslinovog ulja.

Објава коју дели Maye Musk (@mayemusk) дана 21. Феб 2018. у 9:00 PST

A šta ova dama ne voli? Ne voli da jede hranu bez glutena, jer kaže da je bespotrebna i obrađena. Ni šejkovi joj nisu privlačni.

Ono što je njoj veoma bitno jeste da kontroliše veličinu svojih porcija. Trudi se da to uvek bude u sastavu 50% voće i povrće, 25% proteini i 25% ugljeni hidrati.

2. Obradujte sebe, nemojte se ograničavati

Kako veoma voli kolače i čokoladu, gospođa Mask sebi dozvoli da povremeno uživa u njima. Trudi se da ih ne drži u kući jer tada neće biti u iskušenju ih pojede.

3. Hidriranost je bitna, ali ne treba preterivati

Објава коју дели Maye Musk (@mayemusk) дана 13. Феб 2018. у 12:43 PST

Mej smatra da je bitno da pijete dovoljno vode na dnevnoj bazi, ali da ne treba postati opsesivan oko toga.

-Ne morate ići okolo sa flašicom u ruci ukoliko niste žedni.

4. Spavanje je prioritetno

Osam do devet sati sna su veoma bitni ovoj dami. Čak i unapred planira svoje spavanje ukoliko putuje, kako bi dobila neophodne sate za krevet.

5. Nega kože, ali samo osnovna

Pod tim se podrazumeva čišćenje lica i korišćenje kreme za sunce. Svoje lice čisti sa vodom i sapunom, ali što se tiče zaštite od sunca tu postaje malo opsesivna. Svakoga dana nosi kremu za sunce i šešir kako bi zaštitila svoje lice. Što se tiče hidratantnih krema, koristi kremu za lice, kremu za podočnjake i noćnu kremu, ali smatra da su to opcione stvari ukoliko vodite zdrav život.