Gastro trend: Ukusno i lekovito cveće

Autor:

13.03.2018 12:08

Foto:

Foto:



Apsolutni gastro trend - latice u tanjiru - zaboravljeno je blago iz prošlosti, neke cvetne biljke se jedu hiljadama godina, koliko su poznata i njihova mnogobrojna lekovita svojstva

Naravno, nisu jestive i ne leče sve cvetne vrste, pogotovu ne one kupljene u cvećari jer sadrže pesticide. Zato bi ih trebalo nabavljati iz organskog uzgoja ili samostalno gajiti.

Najukusniji i najlekovitiji su lavanda, karanfil, neven, dan i noć, bela rada, ruža, hrizanteme, maslačak, jorgovan. Dalija je kiselkasta i pikantna, dragoljub je pomalo ljutkast, obe biljke su dobar izbor za salate sa paradajzom i svežim kozjim sirom, prepune vitamina C. Cvet ruže pomaže radu jetre i creva, begonija ubrzava detoksikaciju, hrizanteme leče grip i prehladu, kadifica ima antiseptička svojstva pa se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini koristi za brže zaceljivanje rana. Neven ublažava menstrualne bolove, cveće šljive leči kašalj i bolesti pluća, gladiola ima ukus kao zelena salata i često se od nje prave namazi. Jestiv je i cvet tikvice, žalfije, ruzmarina, kruške, jabuke.

Lavanda

Okrepljuje, čisti loše misli, u trendi kulinarstvu je cene zbog boje i aromatičnosti. Ima antiseptička i antibakterijska dejstva, delotvorna je u lečenju mnogih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Može da se kandira, doda salatama, ali najpopularnija je u desertima (sorbe, sladoled, kolai) i aromatizovanim pićima. Ako se meso marinira u lavandi, ne bi ga trebalo ostaviti duže od 48 sati jer će poprimiti sapunast ukus.

Hrana budućnosti: Aronija čisti telo, sprečava bolesti srca i usporava starenje

Jorgovan
Ima citrusni ukus, koristi se u desertima, može se jesti i sirov ali u manjim količinima jer steže i isušuje sluzokožu usta. Vrlo je ukusan pohovan (umoči se u testo za palačinke i prži u ulju). Kuvani cvet i listovi leče kožne bolesti: osip, opekotine, dok se u nezi lica samo cvet potopi u vrelom mleku i stavlja kao obloga.

Karanfil

Žestokog je ukusa, sličan karanfiliću. Čaj napravljen od njega snižava pritisak i poboljšava rad creva. Može da se doda vinu ili jede sam, ali i da posluži kao ukras testu.

Ljubičica
Kandirane latice veoma lepo izgledaju kao ukras na poslasticama. Od nje se pravi i lekoviti sirup: kilogram dobro izgnječenih cvetova prelije se litrom kipuće vode i ostavi da odstoji 10 sati. Nakon toga se procedi, zagreje do ključanja, a zatim doda još kilogram sveže ubranih cvetova i ponovo ostavi deset sati. Isti postupak se ponavlja najmanje dva-tri puta. Dobijeni sok dobro se zagreje, ohladi i doda med, da masa bude gusta. Sirup leči nesanicu, rastvara sluz u disajnim organima, jača srce.

Dan i noć

Za lek se upotrebljava samo divlja, poljska podvrsta, čiji su cvetovi sitni, dugački, žuti, beložućkasti sa jačim ili slabijim ljubičastim prelivom. Sadrži flavonoide, eterična ulja, saponine (pa ako se jede svež pecka u grlu), vitamin C.

Promenite život za samo 30 dana: Provereni vodič za topljenje masnih naslaga

Neven
Leči “sto bolesti”, posebno je dobar za kožu. Jarkožute ili narandžaste boje, gorkog je ukusa i najčešće se dodaje supama, varivima, pirinču umesto egzotičnog i skupog šafrana.

Ruža

Cvet pomaže radu jetre i creva. Slatki ukus proporcionalan je intenzitetu mirisa. Pre jela odstranjuju se donji, beli delovi latica. Idealan je dodatak osvežavajućim pićima, od latica se prave i ukusni slatko, džem, ratluk.

Salata od cveća

Sastojci: Po 4 čaše puterke i mešavine (radič, lolo bjanko, lolo rosa, rukola), po pola čaše iseckanih oraha i isečenog paradajza, po četvrtina čaše latica jestivog cveća, iseckanog bosiljka i vlašca; za preliv: pola čaše limunovog soka, tri četvrtine čaše maslinovog ulja, po 4 kašike jabukovog sirćeta i svežih ili smrznutih borovnica, 2 kašičice iseckanog peršuna, 1 kašičica sitno iseckanog crnog luka, kašičica i po meda

Priprema: Sve sastojke za dresing izmiksati u blenderu, dodati u salatu i sve dobro promešati.