Anja Alač: Moj recept za srećniji život

Autor:

31.03.2018 19:30

Foto:

Foto:



Otkako je pre dve godine počela da praktikuje istočnjačku veštinu, dramska umetnica i stalna članica Beogradskog dramskog pozorišta ojačala je imunitet, postala srećnija i ima mnogo više energije

Dramska umetnica Anja Alač (29), stalna članica Beogradskog dramskog pozorišta, pre dve godine počela je redovno da vežba jogu i sada može da uradi stoj na glavi, a želja joj je da usavrši i druge, zahtevnije figure. Glumica, kćerka istaknutih dramskih umetnika Vesne Čipčić i Aleksandra Alača, od najranijeg detinjstva se bavi sportom. Osim perfektne figure, zahvaljujući različitim sistemima vežbi uspeva da stekne i dovoljno snage da ispuni sve profesionalne obaveze, kojih je mnogo s obzirom na to da igra u deset predstava. Ovih dana užurbano radi i na jedanaestoj, čija se premijera uskoro očekuje.

 Anja Alač u najlepšem društvu: Gde je troje, tu je i petoro (foto)

- Oduvek sam se bavila nekim sportom, najduže košarkom, koju sam trenirala šest godina. Fizička aktivnost je nešto što je neophodno mom organizmu kako bi optimalno funkcionisao. Pre dve godine, preko prijateljice koja je držala časove, upoznala sam se s hata jogom i počela da je praktikujem. Ova vrsta joge podrazumeva vežbe disanja i izvođenje određenih figura i pokreta. Dopalo mi se, shvatila sam da to prija mom telu, doprinosi boljem psihofizičkom stanju i povećanju elastičnosti mišića, i čini me srećnijom. Od tada se redovno, dva puta nedeljno po devedeset minuta, posvećujem ovoj lepoj drevnoj veštini.

Koje promene ste primetili otkako redovno vežbate hata jogu?

- Evo, na primer, ove zime se nijednom nisam razbolela, čak ni prehladila, iako mi je svaki dan ispunjen brojnim obavezama. Glumim u deset naslova u nekoliko beogradskih pozorišta, a sada u Beogradskom dramskom spremam i premijeru predstave “Klošmerl” po romanu Gabrijela Ševalijea, u režiji Kokana Mladenovića. Pre podne sam obično na probama, uveče igram neku od predstava, ali imam dovoljno energije i za dodatnu rekreaciju, trčanje i kardio treninge kojima sam se u poslednje vreme vratila. Takođe, sada mogu s lakoćom da napravim stoj na glavi, dok pre dve godine o tome nisam ni razmišljala, čak sam se pomalo i plašila da probam. Dobra strana joge jeste i to što je suptilna i što čovek vežbajući polako pomera granice. Nikada nemam osećaj da nisam dovoljno ili dovoljno dobro vežbala. Bitno je samo da sam vežbala. Znači mi i to što za ove vežbe nije potreban poseban prostor. Mogu da se upražnjavaju svuda, a ja ih najradije izvodim kod kuće, uz neku tihu ambijentalnu muziku.

Sada možete da uradite stoj na glavi. Šta biste još želeli da postignete?

- Volela bih da savladam sve figure i pozicije koje hata joga obuhvata, ali pre toga treba sve pokrete da unapredim i pripremim telo za dalji napredak. Nadam se da će se to uskoro desiti, jer redovno vežbam. Zaista uživam u jogi i verujem da ću za nju uvek imati vremena. Uz redovne treninge takođe vodim računa da dovoljno spavam i zdravo se hranim.

Maja Gašić

Autor