Minus topi kilograme: Kako telo dovesti u savršenu formu

Autor:

02.04.2018 18:21

Foto:

Foto:



Poznata kao spas za umorne mišiće, što profesionalni sportisti znaju odavno, krio sauna je odličan izbor za svakog ko želi da telo dovede u savršenu formu, jer se u njoj za samo tri minuta gubi oko 800 kalorija

Krioterapija ublažava bol

Sve za lepotu: Nesvakidašnji tretmani podmlađivanja lica Lepe Brene

Boravak u krio sauni, odnosno kratkotrajno “smrzavanje”, prija svima koji se osećaju iscrpljeno posle velikog fizičkog napora. Profesionalni sportisti je posećuju kako bi brzo i lako osvežili umorne mišiće, a nedavno je lansirana priča da se za samo tri minuta provedena u njoj može sagoreti od 500 do 800 kalorija - koliko se troši za sat vremena trčanja na traci. Rečeno brojkama: nakon deset tretmana gubi se prosečno od pet do sedam kilograma. Zato i ne čudi što je ovo novi trend obavezan za sve koji žele da dovedu telo u savršenu formu. Uz to, žene su u čudnoj “napravi” koja podseća na kombinaciju bureta za pivo i svemirskog broda dobile moćnog saveznika u borbi protiv celulita - jer izlaganje ekstremno niskoj temperaturi čini kožu zategnutom i lepšom.

Temperatura može da se spusti do -180 stepeni

Ipak, da li je sve ovo istina ili samo pomodarstvo? Odgovor na to pitanje potražio je dr Brajan Kvebman, barijatrijski hirurg i jedan od direktora Chapman Medical Centera u Kaliforniji. Pozivajući se na naučno dokazane činjenice, da mozak u uslovima ekstremne hladnoće telu signalizira da je ugroženo, usled čega se ono, kako bi održalo optimalnu temperaturu, bori, dr Kvebman kaže da to ne znači da će se u tom procesu potrošiti kalorije i istopiti salo. Njegova naučna studija objavljena je u magazinu Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, a u njoj se, između ostalog, navodi da je tokom laboratorijskih ispitivanja utvrđeno da prilikom “zamrzavanja” u telu raste nivo hormona stresa - noradrenalina. Pod uticajem ovog neurotransmitera dolazi do aktivacije moždanih struktura, ubrzanog rada srca i povećanja njegove snage, suženja krvnih sudova perifernog tkiva, proširenja zenica, inhibicije rada creva i bešike - zapravo, noradrenalin priprema organizam za borbu ili beg. Ali, posle tog prvobitnog šoka dolazi do spoznaje da telo nije u životnoj opasnosti i hormon stresa se “povlači” pred hormonom sreće - endorfinom. Ranije je već naučno ustanovljeno da se kalorije tope kad endorfin skoči - na primer, tokom ljubljenja za samo jedan minut telo sagori čak 26, a tokom seksa i celih 1.560 kalorija. Na kraju, Kvebman zaključuje da se upravo zahvaljujući nagloj smeni noradrenalina i endorfina telo oslobađa viška kalorija.

Kendal Džener: Put do savršenog tena

Kao što je poznato, koža je najveći organ u ljudskom organizmu. Pritom, ima deset puta više receptora za hladno nego za toplo, a izlaganje ekstremnoj hladnoći pokreće imuni sistem, aktivira metaboličke procese, poboljšava cirkulaciju i izaziva lučenje endorfina. Ipak, kako se navodi u stručnoj studiji objavljenoj u časopisu Oksidativna medicina, krio sauna se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom (hronično iznad 160), trudnicama, osobama mlađim od 14 godina kao ni onima koji imaju takozvano pušačko srce.

Kejt Blančet: Kontroverzni tretman podmlađivanja o kojem svi pričaju

Krioterapija efikasno uklanja ožiljke i staračke pege

Suština terapije u krio sauni je jednostavna: osoba ulazi u nju i nakratko (maksimalno tri minuta) potapa telo (do vrata) u sloj kriogenog gasa (azota). Temperatura se sa 20 spušta na -160, odnosno -180 stepeni, u roku od 15 sekundi, posle čega se održava, bez ikakvih variranja. Prvi efekat oseća se pet minuta posle tretmana, kad se, kao posledica oslobađanja endorfina u krvi, javlja dobro raspoloženje, koje traje najmanje šest sati, a već nakon četiri tretmana vidljiva je promena na koži - ona deluje svežije i zategnutije. Istovremeno se pojavljuju i prvi znaci smanjenja telesne težine, koji se pojačavaju kad se krio sauna kombinuje sa masažom i fitnesom.