Posle Uskrsa: Dijeta s jajima topi 8 kg za dve nedelje

Autor:

11.04.2018 20:40

Foto:

Foto:



Uskrs je prošao, a frižider vam je pun jaja? Spojite lepo i korisno. Iskoristite ovu namirnicu koja je nutritivno bogata, a pomaže topljenje sala. Istraživanja pokazuju da ako svakog jutra jedete jaja, ne samo da ćete mršaviti i do 4 kg nedeljno, već ćete i smanjiti obim struka za 8 cm!

Najnovija istraživanja otkrivaju da jaja imaju dejstvo poput pilula za mršavljenje. Kada se pojedu za doručak, stvaraju osećaj sitosti koji traje i do 24 h, što će vam pomoći da smanjite unos hrane u toku dana i samim tim rešite se viška kilograma i sala sa stomaka!

Topi kilograme i smanjuje obim

Studije su pokazale da su osobe koje su doručkovale jaja smanjile obim struka za 83 % i mršavile do 65 % više u odnosu na one koje su ujutru jele peciva iste kalorijske vrednosti. Za samo nedelju dana postigle su fantastičan rezultat – oslabile su i do 4 kilograma i izgubile su čitavih 22 cm u obimu, od čega 8 cm samo u struku!

Kako deluju?

* Smanjuju dnevni unos hrane za 400 kcal

Američki stručnjaci su utvrdili da, ukoliko jedete jaja za doručak, u toku dana ćete unositi čak 400 kalorija manje. Zasluga pripada belančevinama iz ove namirnice koje na fantastičan način kontrolišu apetit. Ovo potvrđuje i jedna francuska studija. Naime, tim francuskih naučnika je dokazao da proteini iz jaja stvaraju duži i puniji osećaj sitosti od drugih namirnica koje su bogate ovim nutrijentom, kao što je na primer šunka.

* Podižu energiju

Niz testova je pokazao da ova namirnica igra veliku ulogu u podizanju energije. Osobe koje su se pridržavale dijete na bazi jaja otkrile su da su imale mnogo više elana nego kada su bile na drugim dijetalnim režimima ishrane.

* Podstiču sagorevanje kalorija

Proteini imaju povoljan uticaj na rad metabolizma. Studije su pokazale da ga ubrzavaju daleko više od bilo kog drugog nutrijenta. Upravo u tome je i prednost jaja koja, u odnosu na sve druge namirnice, sadrže najkvalitetnije proteine. Svaki put kada pojedete jaje u vašem telu se odigrava proces koji podstiče sagorevanje kalorija. Manje kalorija, vitkiji stas!

* Stimulišu metabolizam

Jaja su bogata leucinom, amino-kiselinom koja ne dozvoljava da gubimo mišićnu masu kada skidamo kilograme. Ova amino-kiselina igra veoma važnu ulogu u radu metabolizma. Leucin održava njegovu stabilnost i ne dozvoljava mu da se uspori do čega obično dolazi kada smo na dijetalnim režimima ishrane. Efekat je takav da naše telo topi više sala i, što je najvažnije, sprečava povratak izgubljenih kilograma.

Fantastičan uticaj na zdravlje

Uprkos uvreženom mišljenju, naučnici otkrivaju da jaja zapravo imaju neznatan uticaj na podizanje nivoa holesterola. S druge strane, ova namirnica blagotvorno deluje na vaše zdravlje. Preporuka je da svake nedelje pojedete između sedam i deset jaja, a rezultati koje ćete postići su sledeći:

* jača kosa i nokti

Zahvaljujući sumporu i vitaminu B12, ova namirnica čini vašu kosu i nokte zdravim i jakim.

* bolji vid

Namirnice koje su bogate luteinom, poput jaja, mogu da smanje rizik od pojave katarakte za čak 20 %, a za čak 40 % od drugih oboljenja očiju koje se javljaju sa godinama.

* bolje pamćenje

Samo 10 % ljudi u ishrani dobija dovoljnu količinu kolina, nutrijenta koji ima ključnu ulogu u očuvanju funkcije mozga. Dva jajeta zadovoljavaju 59 % količine kolina koja je svakoj ženi potrebna u toku dana.

* zaštita od raka dojke

Studija je pokazala da žene koje su konzumirale najmanje 6 jaja nedeljno su smanjile rizik od pojave kancera dojki za skoro 50 %.

Primer jelovnika 

Ova dijeta se bazira na dva jajeta dnevno i jelovniku od 1.400 kalorija. Za svaki obrok je ponuđeno nekoliko varijanti, a dnevno možete da izaberete samo jednu.

Doručak:
* 2 kuvana jajeta, 2 tanka režnja mesnate slanine, 1 mafin od integralnog brašna, ½ grejpfruta

* 1 kuvano jaje sa 1/3 šolje kuvanog povrća, ¼ šolje narendanog niskokaloričnog sira, 1 kašika margarina, ½ šolje odmrznutih malina, 1 integralni tost

* 2 kuvana jajeta sa 2 kašike nerendanog niskokaloričnog sira, 1 integralni tost, 2 kašike semenki suncokreta, 1 šolja jogurta

Ručak:
* 1 komad bele ribe ili pilećeg belog mesa, 1 krompir pečen u ljusci, 1 kašika margarina, 1 kašika pavlake, 1 šolja barene boranije, peršun, beli luk

* 1 šolja integralne testenine, 1 šolja dinstanog mlevenog ćurećeg mesa, 1 šolja mešanog iseckanog povrća

* 2 posne, tanke, juneće šnicle, 2 šolje dinstanog povrća, 2 kašike ulja, ¼ šolje integralnog pirinča, ¼ šolje niskokaloričnog pudinga od vanile

Večera:

* ¼ šolje pasulja, ¼ šolje mlevenog belog mesa, ¼ šolje iseckanog paradajza, ¼ šolje narendanog niskokaloričnog sira, ½ šolje jogurta od obranog mleka, ½ šolje odmrznutih malina

* 1 šolja posne pileće supe, 6 integralnih krekera, 1/3 šolje posne mocarele, krastavac, 4 kašike jogurta (za salatu od krastavca)

* 2 kriške integralnog hleba, 4 šnita kuvane šunke, 2 kašike posnog sirnog namaza, zelena salata i 1 paradajz, 1 šolja obranog mleka, 2 galete

Užina (1-2 puta dnevno):

* 1 šolja niskokaloričnog jogurta

* 2 niskokalorične galete

* 2 slana krekera, 1 šnit mocarele

* 1 voćka po izboru

Maja Gašić

Autor