Jača telo i duh: Zašto je boks najpopularnija rekreacija među ženama

Autor:

18.04.2018 18:15

Foto:

Foto:



Boks je trenutno jedan od najpopularnijih oblika rekreacije, a osim za telo dobar je i za naš um

Četiri minuta ovog treninga dovoljno je da sagorite masne naslage (video)

Instruktorka boksa Tanja Morgan otkrila je za Harper’s Bazaar da je boks odličan izbor za postizanje veće mentalne snage, a pomaže i u borbi sa stresom i depresijom. Uz to, on je sjajan izbor za rekreaciju budući da obuhvata vežbe snage, kao i kardio vežbe, ali koristi koje ima za naš um su još veće.

Pomaže nam da budemo prisutni

Boks traži veliku koncentraciju zato se dok ga praktikujemo možemo potpuno isključiti i zaboraviti na obaveze. On je brz, fizički zahtevan, ali i zabavan i zbog toga nam ostavlja vrlo malo mesta u mislila za brige i stres.

Podstiče proizvodnju endorfina

Kao i većina drugih fizičkih aktivnosti, i boks podstiče proizvodnju hormona sreće. Dok udaramo vreću za boks mozak proizvodi endorfin zbog čega se osećamo bolje, ali i otpuštamo napetost iz mišića koja se skuplja dok smo pod stresom na poslu ili nekom drugom okruženju.

Motiviše nas

Boks gotovo uvek uključuje još jednu osobu. Činjenica da vas neko čeka na treningu dodatan je podsticaj da se motivišete za vežbanje, a međusobna podrška će vas dodatno motivisati i inspirisati pa je sigurno da će te se osećati manje usamljeno.

Nauka ima rešenje: Kako da olakšate naporno vežbanje

Kroz boks upoznajemo sami sebe

Boks zahteva i određenu strategiju, a ne samo nekontrolisane udarce. Zato kroz praktikovanje boksa upoznajemo bolje sami sebe i stvaramo vlastite kombinacije udaraca poput svojevrsne koreografije. To nam jača koncetraciju, ali nam i pomaže da bolje upoznamo sami sebe.

Jača nam samopouzdanje

Ovaj sport je i sjajan način da iz sebe izbacimo sve nesigurnosti i strahove. Vežbanjem boksa otpuštamo negativne osećaje i prepuštamo se dobrom osećaju koji ostaje iza njega pa se osećamo snažnije i hrabrije.

Pomaže nam da kontrolišemo bes

Baš kao i nesigurnosti i strahove, boks nam pomaže da pustimo i ljutnju i anksioznost. On je sjajan način da iz sebe izbacimo sve frustracije i pomognemo telu da pusti napetost koja se stvara zbog stresa i besa. Uz njega je lakše prebroditi negativne osećaje i podsetiti se zašto je toliko važno da pazimo i na svoje mentalno zdravlje.