Prva dama Amerike nije pristalica dijete: Režim ishrane od koga ne odstupa Melanija Tramp

Autor:

02.05.2018 19:02

Foto:

Foto:



Zdrave navike prva dama Amerike razvila je još kao model i pridržava ih se do danas.

Melanija Tramp i Brižit Makron: Modni dvoboj prvih dama (foto)

Jelovnik koji se poslužuje u Beloj kući katkad je odraz trenutne mode ili potrebe, a katkad pokreće nove navike u ishrani i kuvanju. Mišel Obama je sa svojim povrtnjakom i naglaskom na zdrav i raznolik tanjir pun povrća podstakla milione Amerikanaca da se zdravije hrane, dok je njena davna prethodnica Elenor Ruzvelt u teškim danima Velike krize 1930-ih smišljala štedljive obroke za samo sedam i po centa kako bi pomogla osiromašenoj naciji i isto to je servirala predsedniku. Džeki Kenedi je uvela rafiniranu francusku kuhinju, Laura Buš bila je ravnodušna prema hrani i dobra su joj bila i gotova jela, a Hilari Klinton je volela američke specijalitete, posebno jagnjetinu i slatki krompir sa karijem. Melanija Tramp je zasad velika tajna, u hrani kao i u svemu ostalom. Šta jede i hoće li zahtevati posebna jela, pitaju se mnogi, a istoričar prvih dama Karl Entoni je u jednom razgovoru za radio izneo svoja nagađanja.

-Pretpostavljamo da Melanija ne kuva, ali zapravo to ne znamo. Možda sad u kuhinji Bele kuće s mamom kuva gulaš - rekao je Entoni, koji valjda misli da je gulaš nacionalno slovenačko jelo. Prikupili smo zato sve što znamo o Melaniji i o tome šta voli, a šta ne voli da jede i neke će vas stvari možda iznenaditi.

Smuti

Melanija voli lagani doručak pa joj je prvi obrok u danu najčešće zeleni smuti. Za pripremu koristi samo sveže i organski uzgajano voće i povrće, a njen recept, koji je podelila sa svima koji je prate na Fejsbuku, uključuje spanać, celer, šargarepu, borovnice i jabuke. Sve to Melanija u blenderu meša sa nemasnim jogurtom i sokom od jabuke i pomorandže, a na kraju dodaje maslinovo ulje, lanene semenke i Omega-3 i vitamin D.

Zobene pahuljice

U danima kad joj zeleni smuti nije dovoljan pa i dalje oseća glad, Melanija za doručak bira znatno sitiju, ali ne manje zdravu opciju - zobene pahuljice kuvane na vodi. A to je, kažu lekari, možda najbolji mogući doručak za zdravlje srca. Naravno, morate da odaberete pahuljice bez šećera ili drugih dodataka.

Voće

Melanija svaki dan jede barem sedam vrsti voća - deo toga u svom omiljenom jutarnjem smutiju, a ostatak sveže i neprerađeno, kako je i najzdravije. A naučno je dokazano da konzumacija pet ili više porcija voća i povrća na dan smanjuje rizik za ozbiljne zdravstvene probleme, među kojima su srčani udar i rak.

Povrće

Melanija je pomalo izbirljiva kad je povrće u pitanju pa tako, na primer, izbegava luk i ne voli artičoke, ali to ne znači da ga ne jede. Naprotiv, poput Brižit Makron, supruge francuskog predsednika koja uprkos godinama ima besprekornu figuru jer svaki dan pojede 10 porcija voća i povrća, i Melanija na jelovniku uvek ima nešto zeleno, a otkako je u Beloj kući, bavi se i povrtnjakom koji je zasadila njena prethodnica Mišel Obama pa je tako nedavno zasadila kupus, karfiol i repu.

Brza hrana

Zdravo je zdravo, ali hamburger je neodoljiv. Kada je posetila Teksas nakon uragana Harvi, Melanija Tramp je zajedno s potpredsednikovom suprugom Karen Pens kupila brdo hamburgera i pomfrita u restoranu brze hrane u gradu Korpus kristi i tako pokazala da sebi ne uskraćuje taj užitak.

Piletina Parmiđano

Pre nego što su se preselili u Vašington, Trampovi su u Njujorku često uveče izlazili i Melanija dobro poznaje tamošnje restorane.

Prva dama u trendu: Pastelno izdanje Melanije Tramp za početak proleća (foto)

-Jedna od najboljih stvari u Njujorku je fantastična ponuda raznolike hrane u kojoj možete da uživate, a moj favorit je piletina parmiđano - jednom je rekla Melanija. Doduše, možda nije sasvim objektivna, jer je restoran u kome se ona služi smešten u jednoj od Trampovih zgrada, ali ovaj italijanski specijalitet s parmezanom zaista je neodoljivo ukusan.

Ne trendi dijetama

Melania ima izvrsnu figuru, zahvaljujući zdravoj ishrani, redovnom vežbanju i verovatno odličnoj genetici, ali tvrdi da ne drži dijetu. Nikad ne broji kalorije i ne izbacuje cele grupe hrane iz jelovnika. Zdrave navike razvila je još kao model i pridržava ih se do danas. Kako je sama jednom objasnila: "Ja ne držim dijetu. Volim da jedem zdravo, jer se tada osećam bolje i imam više energije".

Čokolada i sladoled

Iako pazi da jede zdravo, Melanija sebi tu i tamo dopusti poseban užitak, a to su njeni omiljeni slatkiši - čokolada i sladoled. No naravno da ih jede samo povremeno, a i onda umereno, za razliku od muža koji takođe obožava sladoled, ali za desert uvek uzima dve kugle sladoleda od vanile uz kolač od čokolade.

Vitamini

Prva dama posebno pazi na to da joj ishrana sadrži dovoljno vitamina, a vitamini su i deo njene nege lica.

Odelo Melanije Tramp koje će ove jeseni biti obavezno u garderoberu svake dame (foto)

-Pijem vitamine A, C i E, a i upotrebljavam hidratantnu kremu koja sadrži vitamine. Vrlo je važno da se brinemo za svoju kožu i iznutra i spolja, od jutra do večeri, a naročito pre spavanja! Morate da skinete šminku i date koži vlagu - kaže Melanija, koja je jednom izjavila kako bi i na pustom ostrvu našla način da dođe do vitamina.

Umerenost je ključ

-Smemo katkad da udovoljimo sebi i pojedemo šta god nam se prohte, bila to čokolada ili hamburger, sve dok inače jedemo zdravo - rekla je jednom Melanija, a stručnjaci smatraju da je možda baš u tome i tajna njene vitke linije. Upravo povremeno popuštanje vlastitim prohtevima pomoćiće vam da ne počnete nekontrolisano da se prejedate čim vam malo popusti snaga volje, navodi miss7.