Revolucionarno otkriće: Naučnici na tragu novog leka protiv ćelavosti

Autor:

11.05.2018 12:45

Foto:

Foto:



Naučnici su otkrili potencijalno nov lek protiv ćelavosti kada su u istraživanjima koristili lek prvobitno namenjen lečenju osteoporoze, pišu britanski mediji. Tvrde da lek ima vrlo snažan učinak na folikul dlake, a pretpostavljaju da deluje na protein koji uzrokuje ćelavost.

Voditelj istraživanja dr Nejtan Hokšo sa Univerziteta u Mančesteru kaže da bi otkriće moglo značiti veliku promenu za ljude koji pate od gubitka kose i podseća da zasad na tržištu postoje dva leka protiv ćelavosti: minoxidil, namenjen muškarcima i ženama i finasteride, namenjen samo muškarcima. Ali, čini se da nijedan od spomenutih lekova nije preterano delotvoran, a otežavajuća okolnost su brojne nuspojave, zbog kojih osobe kojima ćelavost jako teško pada pribegavaju transplantaciji kose.

Novi lek zasad je testiran u laboratoriji. Uzorci sadrže folikule kose s vlasišta koje je doniralo više od 40 muških pacijenata ranije podvrgnutih transplantaciji kose.

- Zbog spomenutog uzorka naše je istraživanje vrlo relevatno, jer su u ranijima korišćene samo ćelijske kulture - kazao je dr Hokšo za BBC, dodavši da lek tek mora da prođe dodatna klinička testiranja na ljudima.

Britanski naučnici najpre su identifikovali molekularne mehanizme starog imunosupresiva Cyclosporina A, koji se koristi od osamdesetih godina kao ključan lek protiv odbacivanja presađenih organa ili u lečenju autoimunih bolesti. Jedna od čestih nuspojava tog leka, koja je u ovom slučaju bila najzanimljivija britanskim naučnicima, je podsticanje neželjene dlakavosti.

Članovi tima su sproveli punu analizu ekspresije gena izolovanih folikula dlake s ljudskog vlasišta tretiranih Cyclosporinom A. Ustanovili su da lek smanjuje ekspresiju proteina SFRP1, koji sprečava razvoj i rast brojnih tkiva, među kojima su i folikuli vlasi, što je otkrilo potpuno nov mehanizam delovanja ovog starog i vrlo korišćenog imunosupresiva.

Portparol britanskog udruženja dermatologa je kazao da je studija vrlo zanimljiva i značajna jer je poznato da gubitak kose kod mnogih osoba utiče na njihovo emocionalno zdravlje, uključujući i samopouzdanje.

Maja Gašić

Autor