Pravila koja treba da znate: Naučite da kombinujete hranu i mršavite 7 kg mesečno

Autor:

22.05.2018 21:55

Foto:

Foto:Sigurno ste odavno čuli da, ako želite da oslabite, nikako ne treba da kombinujete meso i krompir ili da je najbolje da voće jedete ujutru. Na teoriji o ispravnom kombinovanju namirnica i optimalnom vremenu za njihov unos se bazira dijeta američke nutricionistkinje Suzan Somers. Ako budete poštovali pravila, mesečno ćete mršaviti i do sedam kilograma!

Dijetalni režim Suzan Somers se bazira na tri osnovna principa: eliminisanje, razdvajanje i kombinovanje određenih grupa namirnica. Somers tvrdi da ukoliko jedete „pravu“ hranu ispravno kombinovanu, moći ćete dnevno da imate tri do pet konkretna obroka i ne samo da se nećete ugojiti, već ćete i gubiti na težini! Prednost imaju sveže namirnice, njih konzumirajte kad god je to moguće, dok se gotova i prerađena hrana izbacuje.

ELIMINISANJE

U grupu namirnica koje treba potpuno ili skoro potpuno da izbacite iz jelovnika, spadaju šećeri i skrob. Takođe, bilo koja hrana koju naše telo pretvara u šećer treba da bude eliminisana ili znatno redukovana. Ova hrana ima visok glikemijski indeks i njenim izbegavanjem ćete održati stabilnim nivo šećera u krvi, što će vašem telu omogućiti da lakše topi masnoće. U praksi, to su: prerađeni beli šećer, žuti šećer, belo brašno, pirinač, javorov sirup, šargarepa, banane, avokado, kukuruz, krompir, bundeva, cvekla, alkohol... Orašaste plodove, punomasno mleko i jogurt unosite u manjim količinama. Osim posnog mesa, povrća i voća (izuzev onog koje je naznačeno), moći ćete da jedete i hranu koja se obično ne smatra dijetalnom, a u koju spadaju krem sir, puter, jaja, kiselo mleko... Kad poželite da zasladite kafu ili čaj, koristite veštačke zaslađivače, ali umereno.

RAZDVAJANJE I KOMBINOVANJE

Somers namirnice deli na četiri osnovne grupe – proteini i masti, povrće, ugljeni hidrati i voće, a pravila po kojima se one kombinuju i raspoređuju su sledeća:

* Proteini/masti i povrće

Ukoliko obrok sadrži proteine i masti (meso), možete samo da ga kombinujete isključivo sa povrćem, nikako sa nekom drugom grupom namirnica. Tako na primer, iako je puter u dijeti dozvoljen, on spada u masti tako da ne može da se kombinuje sa brašnom i voćem – dakle, nema torti, kolača, keksića i sl.

* Ugljeni hidrati i povrće

Isto pravilo važi kao za proteine i masti. Ugljeni hidrati mogu da se kombinuju samo s povrćem. Na primer, ako ste planirali da jedete integralni hleb ili pastu, kombinujte je sa povrćem, ali vodite računa da u pripremi ne koristite maslinovo ulje ili puter.

* Voće samostalno

Voće ne kombinujete ni sa jednom drugom grupom namirnica i jede se isključivo na prazan stomak.

* Pauza od tri sata

Pauze između obroka koji nisu u istoj grupi namirnica moraju biti najmanje tri sata. Na primer, ako ste za ručak imali meso i povrće, a prijelo vam se nešto što spada u ugljene hidrate, čekate minimum tri sata da se latite tanjira.

* Bez preskakanja obroka

Svakog dana je neophodno da imate minimalno tri obroka, a najviše pet. Obroci se ne smeju preskakati, a što se veličine porcija tiče, trudite se da budete umereni.

DVE FAZE

Dijetalni plan Suzan Somers je podeljen u dve faze:

1.Topljenje kilograma

Početna faza dijete je naravno najrestriktivnija. Osim namirnica koje su zabranjene (šećer i skrob), u ovoj fazi vam nije dozvoljeno ni da jedete one koje se u principu ne preporučuju ili su dozvoljene u manjim količinama, poput orašastih plodova, maslina, soje, alkohola i sl. Na ovom režimu možete da budete koliko želite, odnosno dok ne postignete željenu težinu. Tokom restrikcije ćete mršaviti u proseku do sedam kilograma mesečno.

2. Održavanje

Ovoj fazi pristupate kad ste doterali liniju. I dalje se u principu pridržavate pravila, ali povremeno možete da se počastite crnom čokoladom ili popijete čašu vina. Što se kombinovanja namirnica tiče, pravila se ne moraju strogo poštovati, s vremena na vreme možete da spajate ugljene hidrate i masti, na primer pastu da pripremate sa maslinovim uljem ili joj dodate malo sira. Voće povremeno možete da jedete i u popodnevnim časovima, a orašasti plodovi, masline, soja i druga hrana koja ne spada u optimalnu, u drugoj fazi je dozvoljena u umerenim količinama. Cilj ove faze je usvajanje zdravih navika i održavanje vitke linije za ceo život!

 

DIJETA SUZAN SOMERS

Primer jelovnika za fazu 1:

Doručak: voćna salata po izboru, biljni čaj
Ručak: grilovani losos, zelena salata
Užina: 30 g sira
Večera: šnicla sa sosom od pečuraka, poparen brokoli

Primer jelovnika za fazu 2:

Doručak: poširana jaja sa biljnim začinima, spanaćem i pečurkama, 1 šolja kafe
Ručak: Cezar salata (bez krutona) sa grilovanom piletinom
Užina: jagode sa nemasnim jogurtom
Večera: integralna pasta sa pesto sosom, zelena salata
Desert: krem brule

Maja Gašić

Autor