Moćni vitamin E: Za zdravo srce, bolju plodnost i kožu bez bora

Autor:

03.06.2018 10:15

Foto:

Foto:



Vitamin E blagotvorno utiče na nervni sistem i potenciju, podmlađuje kožu i kosu i čini ih zdravijim i lepšimVitamin E jedan je od najboljih antioksidansa u organizmu jer štiti ćelije od dejstva slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja tkiva, ubrzavaju proces starenja i nastanak kardiovaskularnih i malignih oboljenja (jedan molekul vitamina E može da zaštiti 200 molekula nezasićenih masnih kiselina). Neophodan je za dobro funkcionisanje mozga pa ne čudi što ga zovu “vitamin mladosti”.

GARANT POTOMSTVA

Iza naziva vitamin E “krije se” grupa jedinjenja (tokoferola i tokotrienola) topljivih u mastima, dok je najaktivniji oblik alfa tokoferol. U prevodu sa grčkog jezika tokoferol znači “daje potomstvo”, a nauka je potvrdila da on ima važnu ulogu u procesu reprodukcije: poboljšava funkciju polnih organa oba pola, normalizuje lučenje estrogena i progesterona, doprinosi sazrevanju jajnih ćelija i utiče na normalan tok trudnoće. Blagotvorno deluje na centralni nervni sistem i potenciju i podmlađuje strukture kože i kose čineći ih zdravijim, samim tim i lepšim. Uz to, širi krvne sudove i sprečava pojavu tromboze, štiti od visokog krvnog pritiska, odnosno deluje na prokrvljenost tkiva, pa ga smatraju prirodnim afrodizijakom. Takođe, ubrzava metabolizam proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i cirkulaciju tečnosti. Lekari ga uključuju u terapiju srčanim bolesnicima u fazi oporavka jer regeneriše ćelije i skraćuje period oslabljenosti organizma.

Kardiolozi su utvrdili da vitamin E štiti srčani mišić od daljeg oštećenja i da ubrzava oporavak posle operacija na srcu. Redovno uzimanje ovog vitamina ojačava imuni sistem starijih ljudi, sprečava bol u grudima kod angine pektoris, usporava razvoj katarakte i napredovanje Alchajmerove bolesti. Koristan je i kod plućnih oboljenja, a može pomoći i kod degenerativnih oboljenja nervnog sistema jer ublažava neprijatne prateće simptome kao što su grčevi mišića. Osim toga, poboljšava efikasnost rada mišića i usporava nastupanje mišićnog zamora, pa se preporučuje sportistima.

IMA GA U CRVENOJ PAPRICI I AVOKADU

Vitamin E rastvorljiv je u mastima, a najviše ga ima u ulju pšeničnih klica, potom u jajima, orasima, lešnicima, bademima, semenu suncokreta, hladno ceđenim biljnim uljima (maslinovo, kukuruzno, sojino), spanaću, blitvi, crvenoj paprici i avokadu.

Nedostatak ovog vitamina je vrlo redak kod odraslih osoba, ali može da se pojavi nakon iscrpljenosti i neadekvatne ishrane koja traje mesecima, odnosno u stanjima smanjene apsorpcije masti, lučenja žuči, kod retkih poremećaja metabolizma masti. Prvi simptomi manjka vitamina E su slabost mišića, gubitak mišićne mase, problemi sa vidom, dok njegov hroničan nedostatak može dovesti do problema sa bubrezima i jetrom. Kod dece se on manifestuje kao hronično oboljenje jetre, nedostatak koordinacije pokreta, paraliza mišića odgovornih za pokrete očiju, opuštanje gornjeg kapka, motorički poremećaj govora i sporiji rast. Ipak, najpouzdaniji dokaz manjka vitamina E jeste smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, što može da se ustanovi laboratorijskom analizom krvi.

Prekomerni nivo vitamina E može dovesti do abnormalnog krvarenja (što povećava rizik od moždanog udara i prerane smrti), bolova u mišićima, dijareje i povraćanja.

Preporučene doze

Muškarci: 8-10 mg dnevno alfa tokoferola

Žene: 10-15 mg dnevno alfa tokoferola

Trudnice i dojilje: 10-11 mg dnevno alfa tokoferola

Maja Gašić

Autor