Mini-apoteka za odmor bez brige: Neophodni lekovi po savetu doktora

Autor:

21.07.2018 10:00

Foto:

Foto:



Pre odlaska na planinu, more ili reku obavezno nabavite osnovne lekove, za snižavanje temperature i protiv alergija, sredstva za zaštitu od sunca i još neke sitnice kako biste opušteno proveli godišnji odmor

Uz konsultaciju sa lekarom napravili smo mini-apoteku zahvaljujući kojoj ćete bezbrižno moći da krenete na planinu, more ili reku, odnosno tamo gde planirate da provedete godišnji odmor. Poslednje što vam treba jeste da usred noći ili “nedođije” trčite po prvu pomoć, u slučaju da ne daj bože vi ili neko od vaših najmilijih dobije temperaturu ili opekotine od sunca, ili ga “samo” ujede insekt. Mnogo jednostavnije je da ono što olakšava muke uzmete iz svoje putne apoteke. A u njoj bi, osim toplomera, sterilne gaze i zavoja, flastera, alkohola i fiziološkog rastvora (kad putujete sa bebom), trebalo da budu i dezinfekciona sredstva (troprocentni hidrogen, povidon jod 10%, antiseptični gel, rastvor ili krema). Naravno, gde god da idete obavezna su i sredstva za zaštitu od sunca, sa SPF faktorom 50+ za decu i SPF 30+ za odrasle.

Možda nije suvišno napomenuti da se prvo pakuje standardna terapija, ukoliko vi ili neki član porodice boluje od hronične bolesti, i to dovoljna za planirano vreme na putovanju. Poželjno je da ona bude u ručnom prtljagu. Nikada lekove ne vadite iz originalnog pakovanja koje sadrži i uputstvo za upotrebu.

U maloj priručnoj torbi kućne apoteke obavezno se moraju naći lekovi protiv bolova i mogućih alergija, tablete protiv mučnine za one koji loše podnose putovanja, kao i nekoliko antibiotika, za svaki slučaj.

Dakle, evo spiska:

• lekovi za snižavanje povišene temperature - antipiretici: paracetamol i ibuprofen;

• čepići - supozitorije (za skidanje temperature), veoma su važni kada dete povraća, a ne treba ih koristiti kada dete ima proliv - nema efekta i nadražuje već iritirana creva;

• probiotik;

• lekovi protiv alergije - antihistaminici: za urtikarije, kod ujeda insekata, kontaktnog dermatitisa, pruritusa;

• kapi za nos - dekongestivi za lokalnu nazalnu primenu: oksimetazolin, trimazolin, fenilefrin (ne treba ih koristiti duže od sedam dana);

• preparati za nadoknadu tečnosti kod povraćanja i dijareja;

• lekovi protiv povraćanja u putu: dimenhidrinat;

• repelenti (u stiku ili spreju) i preparati za ublažavanje ujeda insekata, gelovi i specijalne vlažne maramice protiv ujeda komaraca.

Ovo je predlog osnovnih potrebnih preparata, ali pre nego što krenete u nabavku imajte u vidu da sa putnom apotekom ipak ne treba preterivati. Važno je da sa pripremama počnete na vreme i spremno dočekate letovanje koje dugo očekujete.

Važan savet

Ukoliko se nalazite u inostranstvu a potreban vam je određeni lek, treba znati da se on neće isto zvati u svakoj zemlji u koju putujete. Zato se raspitajte koje je njegovo internacionalno nezaštićeno ime - to je naziv koji je na kutiji leka obično u zagradi ispod imena. Na primer, ako u Srbiji uzimate acetisal, njegovo INN je acetilsalicilna kiselina. Samo pod tim imenom možete naći lek u bilo kojoj zemlji sveta, ali ne zaboravite da morate znati i oblik leka (tablete, kapsule, sirup, supozitorije) i njegovu jačinu.

Maja Gašić

Autor