Da izbegnete osip, svrab, bubuljice i fleke: Kako pobediti alergiju na sunce?

Autor: Svetlana Stojaković

05.08.2018 10:31

Foto:

Foto:Onima koji su alergični na sunce nije lako da “prežive” leto jer se alergijski simptomi neretko pojavljuju nošenjem garderobe kratkih rukava već u proleće.

Šta sve možete da učinite da alergiju na sunce što više držite "pod kontrolom"?

Preventiva i lečenje: Skrivene zamke sunčanja

Alergija na sunce manifestuje se različitim vrstama osipa kože, od sitnih bubuljica, preko fleka do plikova. Promene se tipično pojavljuju na područjima tela koja su inače pokrivena garderobom, dok na licu najčešće nema osipa. Alergiju na sunce izazivaju UVA zraci sunčevog spektra, koje prodiru u kožu dublje od UVB zraka. Treba znati da UVA zraci prolaze i kroz staklo, tako da do nastanka alergijske reakcije može doći i tokom putovanja automobilom.

Da izbegnete umor, vrtoglavicu i glavobolju: Pijte vodu kad putujete

Dodaci ishrani s antioksidansima

Često pacijenti navode da prvih dana boravka na moru nemaju problema, ali kasnije, otprilike treći ili četvrti dan, pojavljuje se osip zbog kog traže lekarsku pomoć. Već prva izlaganja suncu u prolećnim danima kod preosetljivih osoba mogu da izazovu alergiju na područjima koja nisu pokrivena garderobom. Za sprečavanje ove neorijatne alergijske reakcije na sunce preporučuje se preventivno uzimati kapsule s antioksidansima poput likopena, beta-karotena, astaksantina i biljnog ekstrakta "Polypodium leucotomos", piše ordinacija.

Važno je da znate: Da li je mokar kupaći rizik po zdravlje?

Nigde bez najvišeg zaštitnog faktora 50+

Otkrivena područja treba namazati kremom koja kožu štiti od sunca vrlo visokim faktorom SPF 50+. Pritom vodite računa o tome da krema ne sme da sadrži mirise, jer i oni mogu da budu uzrok osipa. Ako alergija nastupi, u lečenju se koriste protivupalni gelovi na bazi kalmina i kalcijum-glukonata, a kod težih oblika alergije kortikosteroidne kreme. Ponekad pomažu i antihistaminici u obliku tableta. Naravno, pokušajte svoje aktivnosti na otvorenom da organiziujete u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima, odnosno nemojte se izlagati suncu između 11 i 18 sati.