Kako preživeti vrućine bez klime u kući?

Autor:

07.08.2018 11:48

Foto:

Foto:



Neke od ovih saveta verovatno već koristite, ali o nekima možda niste razmišljali. Na primer, svi elektronički uređaji isijavaju toplotu pa isključite sve koji vam nisu neophodni.

1. Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora - podni, stoni, plafonski. Ukoliko imate priliku, nabavite ih nekoliko. U večernjim satima svakako sve u kući otvorite i napravite promaju. Upalite ventilatore koji će dodatno pokrenuti ulazak svežeg vazduha u kuću, a izlazak toplog.

Greška koju svi pravimo kada nam je vruće

2. Zamračite kuću

Ujutru, kad sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i vrata, spustite roletne i navucite debele zavese. Na taj način ćete duže zadržati noćnu svežinu unutar kuće.

3. Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i rashlađujte stopala. Uz to, koristite mokre peškire ili marame - stavljajte ih na ramena ili na glavu, imaju efekat hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom ili njome napunite kadu i lezite u njoj.

Da izbegnete umor, vrtoglavicu i glavobolju: Pijte vodu kad putujete

4. Isključite dodatne izvore topline

Sijalice isijavaju toplotu pa ih ne palite ako baš ne morate. Isto je i s računarima i ostalim elektroničkim uređajima.

5. Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidratizaciju tela jer se tečnost pojačano gubi iz tela za vreme velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primer, limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com.

6. Izbegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u telu deluje kao diuretik - podstiče izbacivanje tečnosti iz tela i vodi dehidraciji.

7. Stavite led ispred ventilatora

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući, piše N1.

Preventiva i lečenje: Skrivene zamke sunčanja

8. Pazite šta jedete

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljenim hidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tela.