Čuvajte se infekcija: Opasnost vreba iz vode

Autor:

19.08.2018 18:52

Foto:

Foto:



Da biste izbegli brojne infekcije očiju, ušiju, stomaka i vaginalne regije na javnim kupalištima, vodite računa o ličnoj higijeni, ne koristite tuđe peškire i obavezno promenite mokar kupaći kostim

Vlažna i topla sredina na bazenima, jezerima i moru pogoduje razmnožavanju i širenju bakterija, gljivica i virusa koji izazivaju brojne neprijatne tegobe i oboljenja. Među najčešćim bolestima koje se na tim mestima mogu dobiti jesu infekcije očiju, usta, stomaka, genitalija i ušiju. Da biste se zaštitili od njih, neophodno je da veoma vodite računa o higijeni i poštujete pravila ponašanja na kupalištima.

Oči

Konjuktivitis izazivaju virusi i bakterije koji se prenose putem vode, prljavih ruku ili peškira. Simptomi su crvenilo i otečenost očnih kapaka, peckanje i svrab, kao i žućkasti sekret na trepavicama, odnosno krmelji. Da biste izbegli ovo neprijatno oboljenje, preporučuje se nošenje naočara za plivanje, kao i umivanje svaki put kad izađete iz vode. Ne bi trebalo koristiti tuđe pešire i dodirivati lice prljavim rukama. Bolest se leči kapima ili mastima za oči.

Uši

Upale i infekcije ušnih kanala spadaju u najučestalije letnje tegobe i javljaju se kod onih koji su se kupali u bakterijski neispravnoj vodi na bazenu, reci ili jezeru. U najvećem broju slučajeva izazivaju ih bakterije, a najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, uznemirenost, jak pritisak u ušima i nesanica. Praćene su i jakim pulsirajućim bolom, zujanjem u ušima, neretko i oslabljenim sluhom.
Infekcija traje desetak dana, a leči se antibioticima u vidi kapsula ili injekcija, dok je za visoke temperature potrebno uzimati brufen, panadol ili neki drugi analgetik. Ne pokušavajte da očistite uvo štapićima jer ćete tako preneti infekciju iz spoljnog u unutrašnji kanal, već potražite pomoć lekara koji će vam, ukoliko je potrebno, prepisati odgovarajući antibiotik.

Stomak

Voda u jezerima i bazenima često je puna bakterija, pa je dovoljno da progutate samo malu količinu i da se inficirate salmonelom, šigelom ili ešerihijom koli koje izazivaju dijareju, grčeve, jake bolove u stomaku i veoma visoku temperaturu. Blaži oblik infekcije ne zahteva posebno lečenje jer tegobe prolaze za dan-dva ako se odmarate i uzimate dosta tečnosti. Međutim, ukoliko visoka temperatura i bolovi u stomaku traju duže od dva dana, a naročito ako imate veliki broj tečnih stolica, obavezno se obratite lekaru.

Vaginalne infekcije

Gljivica kandida stalni je stanovnik debelog creva, ali pod uticajem vlage i toplote brzo se razmnožava. Tome naročito pogoduju sedenje na pločicama bazena i mokrom peškiru i neadekvatna higijena. Stručnjaci savetuju da obavezno promenite mokar kostim kad izađete iz vode, da ne koristite tuđe peškire i da često perete ruke. Simptomi infekcije su peckanje i svrab u predelu genitalija, kao i gust, beličast sekret neprijatnog mirisa.
Na kupalištima vreba i bakterijska infekcija, koju najčešće izazivaju hlamidija, mikroplazma i ureaplazma, ali i virusni herpes ili humani papiloma virus (on neretko utiče i na pojavu kondiloma). Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, izvor zaraze predstavlja i vlažan peškir. Leče se različitim medikamentima, a ukoliko se ne preduzme blagovremeno i odgovarajuće lečenje, iz vagine se mogu proširiti i na druge genitalne organe - matericu, jajovode i jajnike, što, ako se zakomplikuje, dovodi i do steriliteta.

Maja Gašić

Autor