Ljudi se često toliko fokusiraju na gubljenje kalorija da zaboravljaju koliko je ljudsko telo ustvari sposobno da ih samo sagoreva. Što je metabolizam brži, sagorevamo više kalorija i upravo zbog toga bi trebalo da izbegavamo navike koje ga usporavaju.

Izbegavajte ove namirnice ako ste na dijeti

Neodređen raspored konzumiranja hrane

Jedna od osnovnih stvari koja usporava metabolizam je neodređen raspored konzumiranja hrane. Ukoliko nemate određen raspored, vaše telo ne zna kada će naredni put da konzumira hranu i onda pokušava da uspori proces da bi zadržalo rezervu za kasnije.

Nedostatak sna

Opšte je poznata činjenica da ljudima koji ne spavaju nedostaje energije, što znači da će se taj dan manje kretati i samim tim potrošiti manje kalorija. Rešenje je jednostavno, iako nekad nije lako pronaći vreme za spavanje, potrudite se da taj raspored ustalite. Pijte prirodne čajeve i koristite pomagala poput aplikacija koje mere kvalitet i dužinu spavanja.

Za kosti, pritisak i holesterol: Tri minerala koji svakoj ženi nedostaju

Predugo sedenje

Ukoliko većinu svog dana provedete za stolom, treba da budete biti svesni da će to uticati na vaš metabolizam. Mnoga istraživanja pokazala su da sedenje u kancelariji ima uticaj na vaš organizam zbog čega nekolicina firmi ohrabruje svoje zaposlene da svakih 30 minuta ustanu i istegnu se.

Šta kada vas uhvati napad gladi a na dijeti ste: Recepti za 10 zdravih grickalica

Nedovoljno kalcijuma u organizmu

Unošenje kalcijuma je jako bitno kada je u pitanju regulisanje metabolizma. Ukoliko ne volite mleko ili jednostavno ne smete da ga pijete, potražite druge izvore kalcijuma.

Dehidracija

Voda je bitna za svaki proces koji se odvija u našem organizmu, a ukoliko je vaše telo dehidriralo, onda ono neće funkcionisati kako treba. Istraživanja su dokazala da voda može da ubrza metabolizam za 30 odsto.

Naučnici upozoravaju: Sedenje ubija, čak i ako vežbate

Nedostatak proteina

Protein igra bitnu ulogu u uspostavljanju i održavanju savršene težine. Nakon konzumiranja proteina osećamo sitost zbog čega konzumiramo manje kalorija, pišu nezavisne.com.

Čitajte i: