Šta je bolje: kardio ili tegovi?

Autor:

29.10.2018 18:03

Foto:

Foto:



Trčanjem se pre mršavi i postižu bolja kondicija i veća izdržljivost, a vežbanjem sa opterećenjem stiže se do zategnutog tela i dobija veća snaga

Odvojite 15 minuta za pet tibetanaca u kancelariji

Mnoge dame se tokom vežbanja u teretani udaljavaju od tegova jer ili ne znaju kako pravilno da ih koriste, ili su oni uglavnom u rukama muškaraca. Druge ne praktikuju kardio treninge jer se plaše da će izgubiti više kilograma nego što zapravo žele. Na često postavljano pitanje - da li ću bolje rezultate postići kardio treninzima ili serijama ponavljanja sa različitim težinama tegova? - nedavno su dobijeni novi, konkretni odgovori zahvaljujući istraživačima u SAD. Njihove poslednje studije potvrdile su da su kardio vežbe idealne za sagorevanje masti i da vežbači koji se odluče za ovakvu vrstu treninga gube do četiri puta više masti za kraće vreme u odnosu na one koji vežbaju sa tegovima. S druge strane, do bolje definicije tela pre se stiže ponavljanjem serija sa tegovima.

Jednostavnim vežbama do top forme

KARDIO VEŽBE ZA MRŠAVLJENJE, KONDICIJU I IZDRŽLJIVOST

Da bi se u organizmu pokrenuo proces mršavljenja potrebno je da se vežbač dosta pomuči kako bi telo počelo da troši zalihe masnih naslaga i pretvara ih u energiju. Podizanjem tegova gradi se mišićna masa koja je korisna za topljenje nagomilanih masti, ali da bi se što pre došlo do prvih rezultata neophodno je preznojavanje. Trčanje, brzo hodanje, vežbanje na steperu i vožnja bicikla neki su od načina da se započne ovaj proces. Američki fitnes instruktori kao najbolju taktiku za skidanje kilograma preporučuju treninge visokog intenziteta koji ne traju dugo, ali aktiviraju celo telo.

Redovnim upražnjavanjem kardio vežbi poboljšava se snabdevanje srca i mišića kiseonikom. Tako se utiče i na izdržljivost tela kada je izloženo naporu, kao i na količinu energije koja se troši da bi se taj napor izdržao. A da bi se povećala izdržljivost, potrebno je praktikovati aktivnosti koje održavaju otkucaje srca na povišenom nivou za vreme dužih vremenskih intervala. Ukoliko vežbač ima bilo kakvih zdravstvenih problema, pre nego što pokrene ciklus kardio treninga neophodno je da se konsultujte sa lekarom.

Zdravi, fit i srećni: Nauka ima nove dokaze da vežbanje utiče na dobro raspoloženje

TEGOVIMA DO ZATEGNUTOG TELA I SNAGE

Lepo oblikovani i zategnuti mišići zahtevaju redovan trening (minimum tri puta nedeljno, sa danom pauze između vežbanja), a najbolji način da se postignu rezultati jeste ako se vežbe rade sa opterećenjem. Ni povećanje mišićne mase niti zategnuto telo ne mogu se postići bez tegova. Mnoge dame izbegavaju tegove zato što se plaše da će se nabildovati, međutim, to je pogrešno ubeđenje. U zavisnosti od vežbi i težine tegova koje koriste, one tako lakše mogu doći do cilja, - da izgledaju baš onako kako žele. Za zatezanje mišića, bez dobijanja na masi, najbolje su vežbe izdržljivosti, koje se preporučuju damama i početnicima u teretani.

Iako većina vežbača ima određeno shvatanje snage, manje je poznato da ona zapravo dolazi iz centralnog nervnog sistema. Centralni i periferni nervni sistem “regrutuju” određenu količinu motornih jedinica koje su potrebne da bi se određeni teret podigao pri svakoj mišićnoj kontrakciji. Kada povećavamo težinu koju podižemo, mozak počinje da se navikava na nju i šalje signale mišićima da koriste veću količinu snage za to. Redovnim treninzima sa tegovima zapravo učimo mišiće da funkcionišu pod opterećenjem. A da bi se pravilno oporavili, bolje je raditi samo po jednu grupu mišića po treningu (jedan dan noge, drugi dan ruke...).

Četiri minuta ovog treninga dovoljno je da sagorite masne naslage (video)

Bilo koja fizička aktivnost, čak i samo hodanje, dobra je za zdravlje. I vežbe sa tegovima i kardio treninzi imaju svoje dobre i loše strane, ali najvažnije je da se postavi cilj i da se u skladu sa njim odabere adekvatan režim vežbanja. Samo redovnim vežbanjem postižu se željeni rezultati. Do njih se svakako pre stiže uz pravilnu ishranu, koja mora da se koriguje shodno vrsti treninga za koji se opredelite.