STOP opadanju: Kako do zdrave i jake kose

Autor:

03.11.2018 13:00

Foto:

Foto:Bez obzira na trendi frizure, zdrava kosa je uvek u modi, što ćete najlakše postići redovnim odlascima kod frizera i preparatima koji jačaju njenu strukturu, uklanjaju oštećenja i mogu kompletno da je transformišu

Naučno je dokazano da tokom jeseni kosa opada više nego obično, ne samo zato što je priroda tako uredila već i zbog toga što je tokom leta bila izložena štetnom sunčevom zračenju, toploti, morskoj soli, hloru, pesku. U ovom periodu ona zahteva dodatnu negu kako bi povratila zdravlje i sjaj, a pored kvalitetnih preparata pomažu i zdrava ishrana i život sa manje stresa.

Nedostatak vitamina B, minerala (cinka i gvožđa) i proteina od kojih je dlaka sazdana može da se ispolji kroz pojačano opadanje. Da bi kosa bila zdrava, neophodno je da i koža glave to bude. Ukoliko se skalp peruta, to može biti znak nedostatka vitamina A, psorijaze, seborejičnog dermatitisa i drugih gljivičnih infekcija. Kad se rešite tih problema, kosa će ponovo početi da jača i buja.
Ne samo farbanoj, svakoj kosi je u ovom periodu potrebna posebna nega, pogotovo ako je isušujete fenom i peglom i nosite gumice i šnalice. Novi tretmani u frizerskim salonima dubinski čiste i “popravljaju” vlasi, dok se vlasište tretira “boosterima”, to jest revitalizirajućim koncentratima namenjenim različitim stanjima kose (suvoj, oštećenoj, kovrdžavoj, obojenoj, tankoj ili neukrotivoj). Dlaka se regeneriše tako što se podstiče stvaranje novih lipoproteina koji su važni za njenu čvrstinu i elastičnost. Pri tome nastaju “trodimenzionalne spone” unutar dlake, koje sprečavaju njeno pucanje.

Pored onih koji se koriste u salonima, postoje i preparati za kućnu negu koji sadrže stimulatore rasta kose. Kad su oblik i boja u pitanju, ove jeseni sve više devojaka glasa za jednostavnost. Ako nije vezana u visoki rep, duga kosa (što duža to bolje) nosi se slobodno puštena. Bob i lob, njegova duža verzija, i dalje su u trendu, a što se kolorita tiče, na ulicama svih svetskih metropola najčešće se viđaju pastelne nijanse roze, plave, zelene i narandžaste. One se lako dobijaju prskanjem sprejova i gelovima, što znači da se brzo ispiraju pa ih možete menjati do mile volje.

Maja Gašić

Autor