Osam namirnica za održavanje linije

Autor:

13.11.2018 09:28

Foto:

Foto:Pažljivim izborom hrane moguće je sačuvati željenu kilažu do koje se došlo napornim treninzima, a nutricionisti savetuju da se konzumiraju jabuke i citrusi, jogurt, pa čak i pasulj i krompir

Nezadovoljstvo viškom kilograma najčešći je pokretač da prelomimo i počnemo da vežbamo redovno. Kada dostignemo željenu kilažu, javlja se novi problem - kako sačuvati postignutu liniju i težinu, odnosno ne ugojiti se. Sa tim problemom se teško borimo, pogotovu kada je svuda oko nas širok izbor nezdrave hrane, dostupne 24 sata. Rešenja ima nekoliko. Prvo je nastaviti sa vežbanjem, zatim kontrolisati količinu stresa koja može da dovede do disbalansa u organizmu i voditi računa o ishrani. Nutricionisti predlažu osam namirnica koje bi trebalo konzumirati ukoliko želite da održite izgled postignut napornim treninzima.

Jabuka

Jabuka na dan, savet je naših starih koji je i danas na snazi. Pogodna je za užinu jer plod srednje veličine ima 95 kalorija i samo pet grama vlakana. Jabuku ne bi trebalo ljuštiti jer se u njenoj kori nalazi urzolinska kiselina koja pomaže sagorevanje masti. Jedna studija je utvrdila da su žene koje su jele tri male jabuke dnevno posle tri meseca izgubile nešto više od dva i po kilograma.

Špargla

Samo 40 kalorija u 100 grama, kao i četiri i po grama proteina i oko četiri grama vlakana koji se nalaze u toj količini, čini šparglu jednim od najboljih saveznika u održavanju željene kilaže. Takođe, bogata je vitaminima A, C i K i gvožđem. “Visok procenat proteina čini ovu niskokaloričnu biljku pravim izborom za ručak ili večeru”, ocenila je Torej Armul, predstavica američkog udruženja nutricionista.

Pasulj

Kao plod bogat proteinima, pasulj je jedna od važnijih namirnica u ishrani. “Pasulj se sporo razgrađuje, tako da on pomaže u gubitku težine jer stvara duži osećaj sitosti”, napominje nutricionista Boni Tob-Dik. Pola čaše pasulja sadrži oko 110 kalorija i sedam grama proteina, što je skoro ista količina proteina koja se nalazi u filetu piletine ili ribe. Takođe, bogat je i gvožđem, kalijumom i cinkom.

Borovnice

Ukoliko želite da pojedete nešto slatko a da ne unesete mnogo kalorija, borovnice su pravi izbor. One su bogate vlaknima i zadovoljiće vašu želju za slatkim, bez dodatog šećera. Tokom istraživanja koje se bavilo prehrambenim obrascima ljudi utvrđeno je da je više od 130.000 odraslih osoba u periodu od 20 godina najčešće navodilo borovnice kao plodove koje su jeli kada su brinuli o kilaži.

Citrusi

Grejpfrut i pomorandže su odlična preporuka namirnica za užinu. Pomorandža srednje veličine ima samo 60 kalorija i sadrži oko tri grama vlakana, a grejpfrut oko 100 kalorija i gram više vlakana. Zahvaljujući visokom sadržaju vode i vlakana ovo voće pomaže da nivo šećera u krvi ne varira. Citrusi obiluju i vitaminom C, pa se preporučuju u borbi protiv prehlada i virusa.

Jogurt

Visok sadržaj belančevina i mala količina šećera svrstavaju jogurt u idealne namirnice da se održi željena težina. Tokom studije koja je obuhvatila više od 8.500 odraslih u Evropi zaključeno je da su oni koji su pili jednu šolju jogurta dnevno imali 20 posto manje šansi da se ugoje u poređenju sa onima koji su ga konzumirali samo jednom ili dva puta sedmično.

Kupus

Ova biljka ima samo 25-30 kalorija u 100 grama i bogata je vlaknima. Odlična je tokom dijete, kao i posle postizanja željene težine. Najbolje ju je spremati sa mladim mesom i dosta povrća, jer tako čini obrok kompletnim. Danas može da se nađe u prodavnicama tokom cele godine, a pored termički obrađenog, preporučuje se konzumiranje i sirovog, jer se tako u organizam unose svi njegovi dobri sastojci.

Krompiri

Često se misli da krompir nije dobar u ishrani jer je bogat skrobom. Plod srednje veličine ima oko 160 kalorija, četiri grama vlakana i odličan je izvor vitamina C i kalijuma. Štaviše, krompir je odlična preporuka za održavanje sitosti, jer se zahvaljujući njegovim vlaknima stiče utisak odusustva gladi, što je u psihohemijskim procesima u organizmu dobro rešenje za održavanje željene težine.

Maja Gašić

Autor