Alarmi za dijabetes: Prepoznajte na vreme "tihog ubicu modernog doba"

Autor:

26.11.2018 13:34

Foto:

Foto:



Šećerna bolest nazvana je ‘tihi ubica modernog doba’ jer su njeni simptomi često prikriveni i teško se uočavaju, a rano otkrivanje je jedini put ka izlečenju

Žeđ, pojačana potreba za hranom i gojaznost, mada bi ona trebalo da se podvede pod uzrok, neki su od ranih znakova dijabetesa. Signali koje nam telo šalje su brojni, naročito kada je u pitanju dijabetes tipa 2, a teško se povezuju sa ovim opasnim oboljenjem, što dokazuje i činjenica da većina ljudi i ne zna da pati od šećerne bolesti, sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu.
Dijabetes je hronično oboljenje koje se ispoljava povišenim nivoom šećera u krvi usled poremećaja lučenja insulina. Nastaje kao posledica stresa savremenog života, jer insulin reaguje na hormone stresa, nepravilnu ishranu, povećanu telesnu težinu. Drugo ime, “tihi ubica modernog doba”, bolest je dobila jer su njeni simptomi često prikriveni.

Osam namirnica za održavanje linije

Kako se hrana vari, razlaže se na glukozu (šećer), koja obezbeđuje energiju i snagu našim ćelijama. Insulin, hormon koji luči pankreas, transportuje glukozu iz krvi u ostale ćelije tela. Međutim, ako ne postoji dovoljno insulina, glukoza ostaje u krvnim sudovima uzrokujući da se njen nivo u krvi poveća.

Postoje tri tipa dijabetesa. Tip 1 karakteriše činjenica da pankreas nije u mogućnosti da stvara insulin i karakterističan je za decu, tinejdžere i mlađu populaciju. Gestacijski dijabetes se javlja pred kraj trudnoće i obično nestaje posle porođaja. Najčešći je tip 2, koji može da bude uzrokovan prekomernom telesnom težinom, fizičkom neaktivnošću, genetskom predispozicijom, visokim krvnim pritiskom, smanjenim “dobrim” holesterolom ili visokim nivoom triglicerida.

Kao i svaka druga bolest i dijabetes može da izazove niz komplikacija ukoliko se ne otkrije na vreme: od problema sa očima, bubrezima, nervima, do promena na reproduktivnim organima, krvnim sudovima i desnima, a najozbiljnije posledice su oboljenja srca i rizik od šloga. Zato je važno da se telo osluškuje i da se na vreme uoče simptomi.

Najbrža dijeta s najboljim rezultatima: Suve šljive snižavaju visok pritisak i tope kilograme

Često mokrenje i učestala žeđ

Kada poraste nivo šećera u krvi, bubrezi ne obavljaju pravilno svoju funkciju pa stvaraju više urina. Usled toga se javlja potreba za češćim pražnjenjem bešike, a zbog dehidracije javlja se i žeđ, kako bi se izgubljena tečnost nadoknadila.

Zamagljen vid

Visok nivo šećera povlači tečnost iz tkiva, uključujući i oči. Promena nivoa tečnosti u telu može da izazove oticanje zenica, koje zbog promene oblika gube sposobnost fokusiranja. Ukoliko se šećerna bolest ne leči, može da izazove trajno oštećenje vida.

Bol ili ukočenost u nogama

Višak šećera u krvi može da dovede do oštećenja živaca. Ako se javlja trnjenje ruku ili nogu, odnosno gubitak osećaja u njima, kao i bolno pečenje u rukama, nogama i stopalima, vreme je za posetu lekaru jer postoji bojazan da je u pitanju dijabetes.

Rane ili posekotine sporo zarastaju

Tokom vremena nivo šećera može da utiče na cirkulaciju krvi, zbog čega je telu teško da brzo zaceli i najobičniji posekotinu.

Nagli gubitak težine

Kada telo ne može da dobije energiju iz hrane, ono počinje da sagoreva uskladištene rezerve iz mišića i masti, pa dolazi do gubitka kilograma, čak i ako se hrana konzumira u većim količinama nego inače.

Konstantan umor

Ukoliko telo ne proizvodi dovoljno insulina, glukoza ne može da uđe u ćelije, pa organizam ostaje bez energije. Iz tog razloga su osobe koje boluju od dijabetesa, a to još ne znaju, često umorne više nego što je uobičajeno.

Zdravi, ukusni i podižu energiju: Napici za dobro jutro

Gljivične infekcije

Gljivice se hrane šećerom, pa je logično da se osobe sa povišenim šećerom u krvi češće suočavaju sa gljivičnim infekcijama. One se javljaju i kod muškaraca i kod žena, obično između prstiju na rukama i na stopalima i ispod grudi. Kod žena su najčešće vaginalne infekcije.

Svrab na koži

Pošto telo izbacuje dosta tečnosti prilikom čestog mokrenja, to dovodi do dehidracije kože, zbog čega se javlja svrab. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti reakcija organizma na visoki nivo šećera u krvi.

Redovna kontrola je jedini način da se šećerna bolest drži pod kontrolom, a rano otkrivanje je jedini put ka izlečenju. Na češće kontrole treba ići ukoliko neko od starijih članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog. Ako se dijabetes dijagnostikuje na vreme, pacijent se podvrgava insulinskoj ili terapiji tabletama.

Maja Gašić

Autor