Novogodišnji i božićni praznici donose neizbežnu neumerenost u jelu i piću. Ipak, postoje načini kako da to izbegnete

Kako smanjiti potrebu za slatkišima

Newsweek je razgovarao s brojnim nutricionistima i zamolio ih da iznesu svoje savete kako da se ne ugojimo previše za nastupajuće praznike. Evo što kažu:

1. Držite se rutine

Pokušajte da jedete otprilike svaki dan u isto vreme i držite se toga, pa makar jeli dva puta ili pet puta dnevno.

Da li i vi patite od praznične depresije?

2. Oprezno s mastima

Birajte namirnice koje imaju nizak nivo masti. Ako masti ne možete da izbegnete, umesto suncokretovog ulja i margarina koji su izuzetno nezdravi, koristite svinjsku mast, malsinovo ulje i puter.

3. Prošetajte

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da ako nameravamo da budemo zdravi i u dobroj formi, svakodnevno propešačimo barem 10.000 koraka što je ekvivalent 60-90 minuta umerenog vežbanja. Danas postoje brojne aplikacije za merenje koraka (pedometar), a možete nabaviti i pametni sat koji će vam još više pomoći.

4. Odaberite zdrave grickalice

Umesto čipsa, keksa i čokolade, grickajte voće, semenke ili niskokalorične jogurte.

5. Čitajte deklaracije

Kada kupujete namirnice za pripremu praznične trpeze, čitajte deklaracije i proverite koliko masti, šećera i kalorija one sadrže. Tako ćete i saznati koje namirnice treba izbegavati.

Hrana, hrana, hrana: Kako preživeti praznike

6. Jedite manje porcije

Nemojte pretrpavati tanjir hranom (osim povrćem, s njim ne možete preterati). Dvaput razmislite kada poželite drugu ili treću porciju.

7. Ustanite, protegnite noge češće nego inače

Nemojte sediti duže od sat vremena. Ako sedite, ustanite ili prošetajte barem desetak minuta.

8. Pazite šta pijete

Gazirana pića prepuna su šećera, a alkohol je visokokaloričan. Pijte vodu ili sveže ceđene sokove. Ako pijete alkohol, izegavajte koktele i odlučite se radije za šprizer koji ima najmanje kalorija i najmanje alkohola.

9. Razmišljajte o onom što jedete

Jedite polako, koncentrišite se na hranu, nemojte trpati u sebe. Jedite za stolom, izbegavajte prejedanje pred televizorom. Uživajte u svojoj hrani.

Limun dijeta: Mršavite brzo uz minimalna odricanja

10. Ne zaboravite na voće i povrće

Savetuje se dnevni unos voća i povrća najmanje pet puta dnevno (oko 400 grama). Uvek imajte bananu, jabuku, šargarepu ili mandarinu u kući.