Idealno posle praznika: Proveren način da se rešite sala i zimskog umora

Autor:

09.01.2017 11:25

Foto:

Foto:



Nova godina i Božić su prošli, a ostaci đakonija sa prazničnih trpeza su već nestali... Uživali ste u iću i piću, častili se bez krivice, odmarali i... šta sad? Osećate se umorno, tromo, a salce se ponovo nataložilo... Postoji rešenje, a to je dijeta Monike Grenfel!

Režim ishrane američke nutricionistkinje Monike Grenfel će vam pomoći, ne samo da mršavite sedam kilograma svakog meseca, već i da pobedite zimski umor!

Osnovni principi

Jelovnik se sastoji od tri glavna obroka i jedne užine. Ukupna dnevna kalorijska vrednost ne bi trebalo da prelazi 1.200 kcal. Jelovnik se bazira na namirnicama koje imaju dvostruko dejstvo - tope masne naslage i otklanjaju umor. Kad ste iscrpljeni i umorni, najbrži način da se „podignete“ je da pojedete neku energetsku tablu (bonžita i slično), pecivo ili šećer u nekom obliku. Međutim, ovakav tip energetskih pokretača ima kratkotrajno dejstvo, a uz to taloži masne naslage.

Šta možete da jedete?

Da biste bili zdravi, vitki i u formi, potrebno je da u telo unosite hranu bogatu različitim nutrijentima, kao što su ugljeni hidrati, vlakna, fruktoza, „dobre“ masti i sl. U praksi, to znači da ćete jesti skoro sve povrće (pažljivo sa skrobnim i mahunarkama), voće (izbegavati ono sa visokim procentom šećera), obrano mleko i mlečne proizvode, jaja, posno juneće i goveđe meso, ćuretinu i piletinu, ribu i morske plodove, integralne žitarice, biljne čajeve, kafu, orašaste plodove i semenke... U zabranjenu hranu spadaju alkohol i direktan šećer, a budite oprezni s masnoćama (sporo se vare i oduzimaju energiju), kao što je kožica na mesu i sl.

Pravila

Za najbolji efekat ove dijte potrebno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila.

* Ugljene hidrate uzimajte pre podne kad je metabolizam najbrži. Tako će se brže svariti, a nećete se osećati tromo.

* Ukoliko se vaš obrok sastoji od proteina i ugljenih hidrata, obavezno prvo pojedite proteinsku hranu. Tako ćete ubrzati metabolizam i smanjiti vreme i energiju potrebnu na varenje UH.

* Kafu pijte nakon obroka. Kofein pomaže da se hrana bezbolnije i brže svari i, samim tim, izbegne osećaj tromosti.

* Međuobrok ne treba da sadrži „zaslađene“ ugljene hidrate koji nas „usporavaju“, već druge nutrijente koji podižu energiju.

 

* Pijte najmanje osam čaša vode dnevno da biste očistili organizam od toksina, smanjili apetit i podigli energiju.

Šta treba da znate o energetskim pokretačima

1. Istina je da energija dolazi od kalorija, a koje dobijamo iz hrane. Međutim, više hrane vam neće doneti više energije. Suvišne kalorije će se pretvoriti u salo.

2. Podizanje nivoa šećera u krvi neće učiniti da se osećate energičnije i poletnije, ukoliko je razlog vašeg konstatnog umora i nedostaka volje zapravo nezadovoljstvo životom.

3. Ako osetite pad energije, pre nego što posegnete za brzim rešenjem u vidu hrane, prvo dajte šansu svežem vazduhu i vodi! Nedostatak kiseonika je najčešći uzročnik tromosti i malaksalosti.

Primer jelovnika do 1.200 kcal

DORUČAK do 250 kcal:
* 1 tvrdo kuvno jaje (prvo njega pojesti), 2 dl obranog jogurta sa šakom iseckanog voća
* omlet od 1 celog jajeta, 3 belanceta i 1 kašike sitnog sira, 3 dl sveže ceđenog soka od jabuke ili grejpfruta
* 2 dl obranog jogurta sa 3 kašike iseckanog voća, kafa sa obranim mlekom
* 30 g ovsenih pahuljica, 250 ml obranog mleka, 1 manja iseckana jabuka, 3 cela jezgra oraha

RUČAK do 300 kcal:
* 1 manje grilovane pileće grudi, sveža salata začinjena balazmiko sirćetom, 1 jabuka
* 3 dl krem čorbe od brokolija, špargli ili spanaća, integralna zemička premazana puterom (pojesti posle čorbe), 1 jabuka
* 1 manja konzerva tunjevine u sopstvenom soku, zelena salata, 1 banana i 2 dl obranog jogurta
* štapići od šargarepe i celera sa 100 g humusa, činijica sutijaša od integralnog pirinča i obranog mleka

UŽINA do 100 kcal:
* sveža salata od mešanog povrća začinjena balzamiko sirćetom
* 3 brazilska oraha i 1 jabuka
* 1 banana
* 1 tvrdo kuvano jaje na 1 integrlanom tostu

VEČERA do 400 kcal:
* 180 g grilovanog lososa, neograničena količina poparenog zelenog povrća, 8 smrznutih jagoda sa kašikom šlaga od obranog mleka
* 210 g musake od mesa i krompira, zelena salata
* grilovana juneća šnicla od 200 g, 3 kašike grilovanog povrća, 1 pečena jabuka punjena suvim grožđem
* 100 g junetine isečene na trake i pržene u voku zajedno sa 3 kašike povrća, preliveno tjalandskim čili dresingom, 1 grilovani kolut ananasa sa 1 kašičicom grčkog jogurta

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading