Zašto nam se jede slatko, slano, kiselo...

Autor:

19.01.2017 16:28

Foto:

Foto:



Jede vam se slano, slatko? Pri pomisli na ove namirnice lomite prste i razmišljate kako ćete prvom prilikom da ih pojedete. To u stvari vaše telo pokušava da vam kaže šta mu nedostaje.

Budite se u pola noći, otvarate frižider i uzimate čokoladu ili možda turšiju. I tako danima. Da li ste se ikada zapitali zašto uzimate baš te namirnice? Medicina zna.

Doktorka Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdarvih i bolesnih, navodi da organizam uvek ima potrebu za nekim namirnicama i nekim nutrijentima koji mu nedostaju.

- Što se slatkiša tiče, najčešće je to emotivne prirode, odnosno nedostaje nam hormon seratonin, odnosno hormon sreće. I slatkišima, naročito čokoladom, podižemo taj hormon. Ili je u pitanju pad glikemije, odnosno potreba za šećerom ukoliko smo bili previše aktivni - objašnjava dr Stanković za RTS.

Oni koji se bore sa pritiskom, bore se i sa željom za slanim namirnicama.

Za slanom hranom najčešće posežu ljudi koji imaju nizak krvni pritisak, kaže dr Stanković, jer na taj način udovoljavaju porukama svog organizma i pokušavaju da podignu krvni pritisak.

Drugi razlog zašto osećamo potrebu za slanim jeste nedostatak joda. Glavni izvor joda je so, pa se stvara potreba za slanijom hranom.

Za one koji uživaju u testu i testenima kažemo da su gurmani. Ali šta je pravi poriv koji nas tera da jedemo testo i žitarice?

- Žitarice i testenine, naročito ako je reč o integralnoj tetesnini, bogati su vitaminom B grupe, pa je to deficit vitamina iz te grupe. Potrebna je i energija da bi se nastavio aktivan život - navodi doktorka Stanković.

Ako se po jutru dan poznaje, onda je za mnoge taj početak obeležen šoljom kafe.

- Kafa dovodi do povećanja arterijskog pritiska, pa u jutarnjim časovima posle spavanja imaju niži pritisak i onda im je to način da se razbude. Javlja se potreba za kafom i tokom dana zato što kofein održava radnu aktivnost i podiže adrenalin. I to zahteva povećanu potrebu za kafom.

Ukoliko imate jaku potrebu da unosite ove namirnice u organizam, nemojte se ustručavati, poručuju stručnjaci.

Organizam traži ono što mu nedostaje. Ukoliko su količine preterane onda je neophodno da se obratite lekaru i uradite odgovarajuće analize.

Nije dobro da ni da nastavite sa lošom navikom niti da sami smanjujete ono što vašem organizmu nedostaje. Zdravlje ulazi na usta, ali je dobro da se ispravno dozira. Kao i svaki lek.

Komentari. (0)

Loading