Zašto je pomorandža najbolje zimsko voće?

Autor:

08.02.2017 17:01

Foto:

Foto:



Postoji bezbroj razloga zašto su baš pomorandže voće koje bi zimi trebalo da jedemo svaki dan, a mi smo pronašli najvažnije.

Ovo voće pre svega ima malo kalorija, pomaže u održavanju čiste i zdrave kože i smanjuje rizik od brojnih bolesti poput kardiovaskularnih problema i dijabetesa.

Uverite se u čudotvornu moć limuna

Stabla pomorandže spadaju u red najviše uzgajanog voća u svetu. Od ovog citrusa slatkastog ukusa mogu se praviti sokovi, marmelade, kolači pa čak i prirodne maske za lice, a zimi je odličan izbor jer je jedno od retkih zimskih voćki koje su sveže. Sadrže više od 170 različitih fitohemikalija i 60 vrsta flavonoida, od kojih su mnogi pokazali da imaju protivupalna svojstva.

Jedna srednja pomoradža sadrži samo 80 kalorija, a daje 130 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Takođe imaju i velik procenat vitamina B-6, folne kiseline, fosfora, magnezijuma, mangana, selena i bakra. Zbog već spomenute velike količine vitamina C, dokazano je da jačaju imunološki sistem, a mogu smanjiti i rizik od srčanog udara.

Nakon prazničnih gozbi: Najbolji prirodni lek za povišene trigliceride

Pomorandže su značajan izvor kalijuma, likopena kao i beta-karotena, a mogu pomoći i u prevenciji karcinoma debelog creva i želuca. Takođe, podstiču rad probavnog sistema, a i samim tim pomažu i kod mršavljenja. Antioksidansi iz ovog voća dobra su zaštita kože od delovanja slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja kože i njeno prevremeno starenje, a veliki broj polifenola može zaštititi telo od nastanka virusnih infekcija što nam je izuzetno potrebno u zimskim mesecima.

Pomorandže treba brati kada su potpuno zrele, jer za razliku od nekih drugih vrsta voća, ne dozrevaju nakon što ste ih ubrali. Odaberite one koje su teške i čija kora je čvrsta jer to pokazuje da su pune soka. Treba ih čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunčevog svetla. Iako je zimi teško pronaći ukusne i sočne voćke, pomorandže dokazuju suprotno pa zato uživajte u njima sada kada su na vrhuncu svoje sezone.

Komentari. (0)

Loading