Jedna šolja zelenog čaja dnevno čini čuda za vaš organizam

Autor:

03.03.2017 17:48

Foto:

Foto:Redovno konzumiranje zelenog čaja ima brojna blagotvorna dejstva. Zbog fluora zeleni čaj pomaže u zadržavanju gustoće kostiju, pomaže u prevenciji raka i srčanih oboljenja

Koliko su zdrave namirnice zaiste zdrave

U studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Research navodi se da zeleni čaj usporava proces gubitka koštane mase i smanjuje rizik od preloma uzrokovanih osteoporozom. Žene koje su pile do tri šolje zelenog čaja dnevno imale su 30 posto manji rizik od osteoporoze.

Zeleni čaj pomaže u prevenciji raka

Stopa ove opake bolesti niža je u azijskim zemljama, poput Japana, gde se zeleni čaj pije svakodnevno. Iako naučnici nisu sigurni da li je jedino zeleni čaj razlog niskog procenta raka, zeleni čaj sadrži EGCG, EGC, EKG, i EC hemikalije koje su poznate po svom antioksidativnom delovanju.

Ove hemikalije mogu pomoći u zaštiti DNK ćelija od oštećenja, jednog od prvih uzroka rasta ćelija raka. Osim toga, svojstva zelenog čaja mogu pomoći u zaštiti kože od UV zraka koje su vodeći uzrok raka kože.

Pomaže u održavanju telesne težine

Redovno dnevno konzumiranje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagoreva višak kalorija, a ekstrakt zelenog čaja čak može smanjiti oboljenja uzrokovana gojaznošću, poput dijabetesa.

Povezan je s nižim nivoima “lošeg” holesterola, a istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju niži nivo holesterola od osoba koje ne konzumiraju zeleni čaj.

Zašto je rotkvica najbolji “čistač” vašeg organizma

Prema rezultatima mnogih studija, osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju nižu stopu pojave propadanja tkiva desni i krvarenja. Što su ispitanici više i češće pili zeleni čaj to su imali manje simptoma oboljenja desni.

U istraživanju koje je sprovedeno u Japanu učestvovalo je 40.000 ispitanika, a rezultati pokazuju da su ispitanici koji su redovno konzumirali zeleni čak imali 26 posto manje rizika od dobijanja srčanog udara.

Šta se dešava u organizmu kada pijete vodu na prazan stomak

Zeleni čaj povećava nivo energije, a 230 ml ove tečnosti sadrži između 24 i 45 miligrama kofeina, zbog čega zeleni čaj poboljšava nivo energije uz smanjenje rizika od nastanka glavobolja, drhtanja i mučnina koje se pojavljuju prilikom preteranog unosa kofeina.

Komentari. (0)

Loading