Slatka nega: Čokolada u službi lepote

Autor:

21.03.2017 10:55

Foto:

Foto:



Svaka čokolada je vredna greha, ali samo ona sa 70 odsto kakaoa je korisna za lepotu, bogata vitaminima i mineralima ona hrani, usporava starenje i čini da se osećate bolje

Kad se u miran francuski gradić naseli misteriozna Vivijen i za vreme uskršnjeg posta otvori prodavnicu čokolade, mesto u kome svi stanovnici poštuju tradiciju biva uzdrmano do temelja. Žena koja život provodi u konstantnim selidbama sa ćerkom i njenim izmišljenim prijateljem, kengurom Pantufom, napokon je odlučila je da se skrasi ali joj u tome smeta konzervativni gradonačelnik Grof od Renoa. Njena čokolada spravljena po recepturi starih Maja budi stanovnike uspavanog grada, koji počinju da se prepuštaju slatkom, ali i svim ostalim zadovoljstvima. Istinita priča ili ne, ovekovečena je prvo u romanu “ČokoladaDžoane Haris, a onda i na filmu Lasa Halstroma, u kome glavne uloge tumače Žilijet Binoš, Džoni Dep i Alfred Molina.

Jednostavni trikovi supermodela: Sindi Kraford ovako neguje kožu

Treba li se opirati slatkom zadovoljstvu - čokoladi? Nekada davno goovrilo se o njenim afrodizijačkim moćima, bila je rezervisana samo za bogate i smatrana simbolom luksuza i prestiža, a onda odjednom postala prokažena. Koliko smo samo puta čuli kako goji, izaziva bubuljice, narušava zdravlje zuba? Ipak, njeni najverniji fanovi svojski su se potrudili da brojnim studijama dokažu koliko je ona ustvari korisna i da umesto da narušava zapravo doprinosi zdravlju. Utvrđeno je da upotreba tamne čokolade, one koja sadrži minimum 70 odsto kakaoa, povećava vlažnost kože, štiti od oštećenja izazvanih suncem i smanjuje bore. Ono što je sigurno, utiče na nivo hormona koji izazivaju stres jer povećava lučenje serotonina, hormona sreće. Čokolada sprečava razgradnju kolagena - proteina koji održava kožu lepom i mladom, a kako je bogata vitaminima A, B1, C, D i E, gvožđem i kalcijumom, neguje i sprečava starenje kože.

No, omiljena poslastica na svetu ne mora samo da se jede. U salonima za negu odavno su popularne “čokoladne masaže”, pilinzi, tretmani i maske. A ako imate vremena i volje, na internetu možete pronaći milion načina o tome kako da se njome negujete same, kod kuće.

Koliko su zdrave namirnice zaiste zdrave

Iako zvuči neverovatno njome možete negovati i kosu, a masku pripremite na sledeći način: pomešajte tri kašike skute (svežeg sira) sa jednom kašikom kakaoa u prahu i pretvorite to u glatku smesu. Nanesite na kosu, ostavite da odstoji deset minuta i isperite. Nakon toga, kosa će biti sjajnija, a vlasište obnovljeno.

Tajne lepote Jelene Stupljanin: Dobar san – proverena strategija protiv starenja

Dok odrasli poznaju bezbroj primena čokolade i njenih vrsta - tu je crna, ekstra crna, bela, mlečna... deca o tome pojma nemaju. Ponajmanje da “Too Faced Chocolate Bar Eye Shadow” nije za jelo. I tako je jedna devojčica pojela paletu senki za oči svoje tetke jer je mirisala na čokoladu. Srećom, proizvod ne sadrži materije koje su štetne po zdravlje, pa je ceo slučaj završio na stranicama “Zabave”, a tetka dobila novu paletu poznatog brenda kome je napravila odličnu reklamu.

Komentari. (0)

Loading