Sezona prehlada: Rinovirusi su najaktivniji u proleće, a evo koja hrana ih sprečava

Autor: Maja Gašić

29.03.2017 15:00

Foto:

Foto:Ako na spadate u grupu onih koji "pucaju" od jakog imuniteta, najverovatnije ćete u proleće "zakačiti" neku prehladu ili virusnu infekciju. Postoji i objašnjenje. Rinovirusi, koji spadaju u najčešće uzročnike prehlade, najaktivniji su u periodima od marta do maja i od septembra do novembra.

Zadatak imunog sistema jeste da štiti telo od bakterija i virusnih infekcija koje izazivaju prehlade i grip. A da bi on funkcionisao kako treba, našem organizmu su potrebni vitamini A, C i E, kao i minerali cink i selenijum. Najlakši način da ove nutrijente unesete u telo jeste da jedete namirnice koje su njima bogate!

Pileća supa
Na koji način supa pomaže u prevenciji gripa? Uobičajeni simptom gripa je sekret u nosu, grudima i grlu. Studija je pokazala da pileća supa rastvara taj sekret. Bujon i rezanci obezbeđuju ugljene hidrate koji održavaju nivo energije, a ukoliko joj dodate povrće, pojačaćete količinu nutrijenata koji podižu imunitet. Ipak, kad začinjavate supu, gledajte da koristite so koja ima manji procenat natrijuma jer je ovaj mineral najčešći „krivac“ za pojavu brojnih zdravstvenih problema.

Crvena babura
Da li ste znali da jedna šolja ove namirnice podmiruje 91 % naših dnevnih potreba za vitamnim C? Istraživanja su pokazala da je crvena babura bogatija ovim vitaminom koji štiti organizam od nazeba čak i od limuna! Pored vitamina C, ovo povrće je bogato i vitaminom A, veoma važnim za jačanje imuniteta. Najjednostavniji način da ovu namirnicu uvrstite u jelovnik jeste da je koristite u salatama. Ako ste, pak, ljubitelj meksičke kuhinje, napravite vegetarijansko jelo sa crnim pasuljem, pirinčem i crvenim paprikama!

Spanać
Jedna šolja kuvanog spanaća podmiruje čak 37 % naših dnevnih potreba za vitaminom A, 30 % za vitaminom C, 20 % za vitaminom E i 15 % za cinkom. U slučaju da niste ljubitelj klasične pripreme ovog povrća, možete ga koristiti i na druge načine. Punu šaku sitno iseckanog spanaća ubacite u svoju omiljenu supu, sos od paradajza ili pilav, a sveže liske možete staviti u sendvič ili salatu!

Jagnjetina
Vrlo skromna porcija jagnjetine, otprilike koliko stane na dlan, podmiruje 50 % naših dnevnih potreba za selenom (izuzetno snažan antioksidant) i 38 % za cinkom (povećava otpornost organizma na infekcije). I ako je ovo meso zdravo, bitno je naglasiti da ne treba preterivati u količini jer je bogato zasićenim mastima. Jedan od boljih načina da jagnjetinu uvrstite u dnevni jelovnik jeste da je servirate uz prilog od smeđeg pirinča i barenog spanaća (odličan izvor nutrijenata koji podižu imunitet).

Semenke suncokreta
Samo četvrtina šolje, odnosno tri velike kašike ovih  semenki podmiruju čak 90 % naših dnevnih potreba za vitaminom E! S obzirom na to da je tako mala količina semenki izuzetno bogata ovim vitaminom koji štiti od virusnih infekcija,  trudite se da je rasporedite na čitav dan! Jutarnju porciju žitarica obogatite jednom kašikom, drugu kašiku sipajte u salatu za ručak, a treću pomešajte uveče sa šoljom jogurta. I ne brinite zbog 200 kalorija (koliko sadrži ova količina semenki) jer je ovo najzdraviji način da ih unesete u organizam!

Krimini pečurke
Ove pečurake pripadaju porodici šampinjona i poznate su još i pod imenom „bejbi portobelo“. Jedna porcija ovog povrća podmiruje više od 50% naših dnevnih potreba za selenom i 15% za cinkom. Istraživači sa državnih univerziteta u Americi otkrili su da krimini pečurke igraju važnu ulogu u smanjenju zapaljenjskih procesa i jačanju imunog sistema. Dakle, prelistajte kuvar i bacite se na posao. Napravite umak od pelata i dinstanih pečuraka. Ako tome još dodate pastu od integralnog brašna, dobićete savršeno zdrav obrok koji će vas zaštiti od prehlade!

Zeleni čaj
Zahvaljujući svom složenom hemijskom sastavu, zeleni čaj se smatra veoma moćnim antioksidantom. Jedna studija sprovedena u Americi pokazala je da su osobe koje su redovno konzumirale kapsule ove biljke za 23% umanjile rizik od prehlade i sveukupno za 36% manje odustvovale sa posla zbog bolesti, u odnosu na ispitanike koji ga nisu koristili. Takođe, dokazano je da polifenoli koje sadrži zeleni čaj, stimulišu produkciju nekoliko ćelija imunog sistema i imaju značajna antibakterijska svojstva, pa čak i protiv bakterija koje uzrokuju zubni plak!

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading