Bolja od UN dijete: Jedete slatko, a opet skidate kilograme - saznajte kako!

Autor:

05.04.2017 13:21

Foto:

Foto:



Reč „dijeta“ nas najčešće asocira na mučno gladovanje i zabranu omiljenih poslastica. Dobra vest je da ne morate u potpunosti da se odreknete slatkiša i gurmanluka da biste mršavili. Uz dijetu 3-1-2-1 biće vam dozvoljeno da se sladite palačinkama i mrsite slaninom i opet smršate čak pet kilograma za tri nedelje!

Zašto 3-1-2-1?

Dijetu je osmislio Dolvet Kvins, lični trener brojnih holivudskih zvezda, a koji je svetsku slavu postigao učešćem u rijaliti programu „Biggest Loser“ (Najveći gubitnik). Kvins je imao ulogu stručnog saradnika u ovoj TV emisiji. Iskustvo u radu sa osobama koje su imale da oslabe po 30 i više kilograma, dalo mu je ideju da osmisli plan koji će brzo i efikasno topiti kilograme, a opet dozvoljavati povremene izlete u „grešnu“ hranu. Tako je nastao program 3-1-2-1, čiju osnovu čine dva jelovnika različitih kalorijskih vrednosti u kombinaciji sa intenzivnim vežbanjem. Sam naziv predstavlja raspodelu dana u nedelji kojima treba da se pridržavate jednog od dva režima – „restrikcija“ ili „varanje“. Pravilo je jednostavno:

- prva tri dana u nedelji ste na „restrikcija“ režimu,

- sledeći dan je dan za „varanje“,

- peti i šesti dan ste opet na „restrikciji“,

- sedmi dan je za užitak, znači opet „varanje“.

Trik za brži metabolizam

U čemu je trik sa ovakvom ishranom? Smenjivanjem jelovnika različitih kalorijskih vrednosti zapravo zbunjujemo telo, tako što manipulišemo njegovom prirodnom tendencijom da uspori metabolizam kad smanjimo unos kalorija. Naime, posle par dana restriktivnog jelovnika, naše telo će krenuti da usporava metabolizam jer mu ne dajemo dovoljno „goriva“. Međutim, ako uvedemo jedan kaloričniji dan, ne samo da će se sprečiti proces usporavanja, već će se metabolizam i ubrzati kako bi se izborio sa većom količinom hrane, a samim tim ćemo i topiti kilograme. Dijeta traje tri nedelje, ali možete da je se pridržavate sve dok ne postignete željenu težinu.

Dani restrikcije

Kvins naglašava da jedan od najvažnijih faktora za uspešno mršavljenje uz ovaj dijetalni plan jeste da prva tri dana budete na restrikciji. Restriktivni jelovnik se bzira na čistim proteinima, zelenom povrću i ograničenoj količini ugljenih hidrata.  Obroci su podeljeni na tri glavna i dve ili čak tri užine, što je takođe važno za metabolizam. Što se količine porcija tiče, treba da budu umerene i, mada ne postoji strogo ograničenje, ukupna dnevna hranljiva vrednost ne bi trebalo da prelazi 1.200 kcal.

Na spisku preporučenih namirnica u danima kada ste na restriktivnoj ishrani nalaze se: pileće belo meso, ćureća slanina, posna govedina, losos, belanca, integralni pirinač, ovsena kaša, hleb od celog zrnevlja, bademi, malomasni sir, spanać, kelj, boranija, špargle, brokoli, tikvice, pečurke, avokado, bobičasto voće, pomorandže...

Dani varanja

Obradovaće vas vest da nijedna namirnica nije zabranjena u 3-1-2-1 dijeti! Dva dana u nedelji vam je dozvoljeno da se počastite omiljenim poslasticama. Zapravo, Kvins smatra da su „dani varanja“ od ključnog značaja za uspeh vaše dijete. Osim što ćete tako ubrazati metabolizam, zadovoljićete potrebu za omiljenom visokokaloričnom hranom, što će vam pomoći da duže držite dijetu i samim tim se oslobodite suvišnih kilograma. Kalorijski unos ovim danima ne bi smeo da prelazi 1.800 kcal.

Zetegnite telo!

Da biste pospešili skidanje kilograma i zategnuli telo, Kvins preporučuje kombinaciju intenzivnih kardio treninga i vežbi snage. Četiri do šest dana nedeljno odvojite po 45 minuta za trening. Jedan dan obavezno pauzirajte sa vežba i dozvolite telu da se odmori i oporavi.

- Primer jelovnika za 1 dan u restrikciji -

Doručak: kajgana od belanaca sa spanaćem i pečurkama, ćureća slanina, kriška hleba od celog zrnevlja

Jutarnja užina: brusnice i neslani bademi

Ručak: salata od spanaća sa piletinom i avokadom

Popodnevna užina: humus i bebi šargarepe

Večera: grilovani losos sa poparenim brokolijem

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading