Tajna lepote žena Dalekog istoka: Kako se neguju japanske lepotice?

Autor:

19.04.2017 13:32

Foto:

Foto:



Japanke i u dubokoj starosti izgledaju mladoliko i vitko, a za to je, osim genetike i podneblja iz kojeg potiču, zaslužan specifičan odnos koji imaju prema životu

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Japan je zemlja sa najdužim očekivanim ljudskim vekom. Za muškarce on iznosi 85, a za žene 87,3 godine. A ako je verovati Naomi Morijama, autorki knjige “Japanke ne stare niti se goje”, žene iz Zemlje izlazećeg sunca se razlikuju od većine dama na svetu. U čemu je tajna njihove mladolikosti koja se ogleda u mlečnoj puti, vitkom telu i uvek sjajnoj kosi? Tačno je da se njihov režim ishrane i nege razlikuje, ali u pitanju je i jedinstveni stav prema životu koji one neguju - ikigaj. Nešto što bi Francuzi nazvali “raison d’etre” (razlog, smisao postojanja), odnosno ono što je skriveno duboko u nama i što zahteva strpljivo istraživanje po dubinama našeg bića, a kada ga jasno definiše, osoba pronalazi motiv da ustaje ujutru, njen život je ispunjen, srećan i ima svrhu.

Mi smo ono što jedemo

Samo aktivan čovek želi da živi sto godina - izreka je kojom se Japanci vode, pa mnogi od njih i pošto odu u penziju ne prestaju da rade. Pored toga, od davnina poštuju mudar savet da se ne treba prejedati, već da se od stola ustaje kad nam je želudac pun osamdeset odsto. Namirnice koje unosimo u organizam direktno utiču na naše zdravlje i lepotu, a za razliku od ostatka sveta, Japanci nikad ne završavaju obroke desertom već zelenim čajem. Ako uopšte koriste šećer, to je onaj od trske, a svakodnevno konzumiraju sledeće: tofu, miso supu, tunjevinu, šargarepu, goju (gorko povrće zelene boje), konbu (vrsta alge), kupus, nori algu, crni luk, sojine klice, hečimu (vrsta krastavca), slatki krompir, sojina zrna, papriku, čaj sanpinču (mešavina zelenog i cvetova jasmina).

Suši je važan izvor omega-3 masnih kiselina koje su bitne za funkcionisanje mozga i održavanje zdravlja srca. Japanci jedu između osamdeset i sto grama ribe dnevno, i to preporučuju svima koji žele da dožive stotu. Stručnjaci tvrde da je upravo redovna konzumacija ribe razlog zbog koga ovaj narod retko ima problema sa srčanim bolestima i visokim holesterolom.
Pirinač im je glavna i osnovna namirnica u ishrani, a pored maski za lice koje od njega prave, Japanke koriste pirinčanu vodu za negu kose. To je ona voda u kojoj ste ga kuvali, ohladite je i kad prilikom pranja kose isperete šampon, sipajte nju duž vlasi. Ostavite malo da odstoji i isperite. Već nakon prvog “tretmana” pirinčanom vodom kosa će vam biti sjajnija.

Pravac u šetnju

Nakon obroka vam ne treba kratka dremka, već šetnja. “Jedna od tajni dugovečnosti Japanaca je i način života koji podrazumeva da što više hodate”, kaže Naomi Morijama. Umesto da sedite, pešačite između dva i pet puta dnevno, organizujte makar jednu šetnju od dva i po sata nedeljno i sve to vam može produžiti život i do sedam godina. Japanke ne izrabljuju svoje telo napornim treninzima, one praktikuju jogu i taj-či. To su idealni načini da vežbate i telo i duh.

Tajne zdrave kože

Japanke smatraju da bela koža, ako doslovno prevedemo njihovu izreku, prikriva sedam nedostataka, ili da je čak i ružna žena lepa ako nepravilnosti na koži maskira belom bojom. Gejše, koje se smatraju japanskim idealom lepote, boje lice u izrazito belu boju, a u njihovoj kozmetičkoj industriji postoji veliki izbor proizvoda za “izbeljivanje”. Oni se zovu “bihaku”, gde “bi” znači “lepota”, a “haku” - “bela”, i neretko sadrže i komponente za zaštitu od ultraljubičastog zračenja, o čemu Japanke veoma vode računa. Često se mogu videti kako šetaju sa suncobranom, a mnoge od njih čak nose i rukavice ne bi li zaštitile ruke od sunca, glavnog uzročnika starenja. Iz istih razloga, najverovatnije, Japan spada u zemlje sa najmanjim brojem obolelih od raka kože.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading